Muzej vanvremenskih vrednosti

BOG SE JAVI!Tri vezana praznika: Krstovdan, Bogojavljenje i Jovanjdan

 

Tri vezana praznika: Krstovdan, Bogojavljenje i Jovanjdan

Krstovdan – Krštenje Isusa Hrista. Na Krstovdan uoči Bogojavljenja Hristos je kršten u reci Jordan i pravoslavci obavezno poste, osveštava se Krstovdanska vodica u crkvi i deli vernicima da se zbog zdravlja i čuva sve  u kući. Postoji običaj da se uoči praznika stavi u vodu krst i unese u crkvu. Ako se krst smrzne, godina će biti rodna, a ako se ne smrzne biće oskudna i biće bolesti. Kažu da jedanas dobro oprati veš i kuću očistiti. Valja u kuću uneti bosiljak i na ikonu grane bosiljka zakačiti da godina ne ide naopako. Treba popiti čaj od bosiljka. Danasse prave pihtije koje se jedu na Bogojavljenje.

19.1. Bogojavljenje – Časni krst se baca u reku, a mladići se takmiče ko će prvi da stigne do krsta i izvadi ga. Ko prvi dopliva do njega imaće sreću tokom cele godine. U zoru se ritualno kupa zarad dobrog zdravlja. Sva voda se osveštava van hrama, Bogojavljenska vodica i od krstovdana umaju istu simboliku. Pred Bogojavljenje tačno u ponoć se otvara Nebo. Trebalo bi pogledati u nebo i zamisliti želje za koje se veruje da će se sigurno ostvariti. Veče pred Bogojavljenje devojke ispod jastuka stave ogledalce bi sanjale momka za kog će se udati.

Ako je na Bogojavljenje mraz i ima snega, godina biti rodna, a ako je vedro biće sušna godina. Pozdrav – Bog se javi. – Vaistinu se javi.

20.1. Sabor Sv. Jovana Krstitelja – Jovanjdan. Jovan Preteča je najavljivao dolazak Hrista, a prozvan je krstitelj, kada je krstio je Hrista u reci Jordan, gde je krštavao svakoga ko se pokajao. Na Jovanjdan ljudi se bratime i kume, jer je on uzor karaktera i poštenja.

 

Podelite ovaj tekst

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *