Muzej vanvremenskih vrednosti

EU večeras traži da Srbija uvede sankcije Rusiji!Kako će zvaničnici Srbije postupiti? Da li je to kraj vekovnog bratstva?

 

Koji bi izbor načinio narod Srbije i kako će političari odlučiti? Samo su neka od pitanja koja su večeras stavljena pred Srbiju, a kakve će to posledice imati po odnose između Srbije i Rusije videćemo nakon odluke predsednika Srbije.

Evropska unija će reagovati sankcijama na rusko kršenje međunarodnog prava i od država u procesu pristupanja očekuje da se usklade s odlukama Brisela, a to se odnosi i na Srbiju, izjavio je u utorak glasnovornik EU-a Peter Stano.

“Od zemalja u procesu pristupanja se očekuje da se usklade s odlukama EU-a. Srbija je zemlja kandidat i zato se od nje očekuje da se uskladi s odlukama EU-a u domenu spoljne i sigurnosne politike”, rekao je on za Glas Amerike (VoA), prenosi Tanjug.

Evropska unija je prethodno donela odluku o novim sankcijama Rusiji, kojima se na crnu listu stavlja još političara i zvaničnika, zabranjuje se investitorima iz EU-a da trguju ruskim državnim obveznicama, kao i izvoz i uvoz u otcepljene regije, nakon što je Rusija priznala dve samoproglašene republike u Donbasu, na istoku Ukrajine.

Da li će srbsko političari  okrenuti ledja Rusiji i postupiti po nalogu zvaničnika EU?

Ova tabela predstavlja sve države prema kojima su SAD i NATO postupali mimo poštovanja bilo kakvih međunarodnih propisa. Na toj tabeli je i naša država i žrtve koje nisu navedene, a to su hiljade obolele dece, majki, velike žrtve poginulih kao i priroda , privreda i ekonomija koje su pretrpele štete u milijardama na putu kolonilaizovanju Srbije.

 

Kad je 1999. NATO bombardovao SRJ, ta agresija je bila protivpravna i bez saglasnosti Saveta bezbednosti. Ne samo da je kršila politički i međunarodni pravni poredak konstituisan posle drugog svetskog rata nego je i bila grubo protiv elementarnih civilizacijskih principa. Kad je Kosovo proglasilo nezavisnost, Zapad ga je podržao, kršeći princip suvereniteta i teritorijalnog integriteta. Na razumne i neupitne argumente iz Beograda da će to biti presedan sa nesagledivim posledicama, Zapad je suštinski rekao “Mi smo sila” i “Može nam se”.

Danas taj isti Zapad objavljuje sankcije Rusiji.

Ruska Federacija priznaje dve republike. U čemu je razlika između priznanja nezavisnog Kosova i ovih priznanja, sem što Rusija ovo radi na svojoj granici i sa ruskim etničkim teritorijama? Oštre moralne osude Zapada ne samo da su impotentne, one su i su licemerne. Ne smeta NATO to što se krši međunarodno pravo, nego to što ga ne krši NATO. Svako iole pametan je znao da menjanje prava silom samo znači da će u jednom trenutku pravila da postavlja druga sila. Sad će Zapad da cvili u okvirima oštrih osuda i da skiči o međunarodnom pravu. Rusija je već odlučila da će braniti svoje pravne i ekonomske interese makar to bilo i protiv celog sveta.

Srbija nije uspela, a Rusija?

Podelite ovaj tekst

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *