Muzej vanvremenskih vrednosti

Evropski parlament će Rezolucijom tražiti od Srbije da uvede sankcije Rusiji

Evropski parlament pozvaće u Rezoluciji novoizabrane vlasti u Srbiji “da pokažu stvarnu posvećenost vrednostima Evropske unije i da se usklade sa odlukama i pozicijama EU u spoljnoj politici i bezbednosnoj politici, uključujući sankcije Rusiji”, preneo je Radio Slobodna Evropa (RSE) koji je imao uvid u tu rezoluciju, čiji autor je izvestilac za Srbiju Vladimir Bilčik.

Kako se navodi u nacrtu Rezolucije, Evropski parlament će izraziti žaljenje zbog činjenice da se Srbija nije uskladila sa sankcijama EU nakon ruske invazije na Ukrajinu, prenosi RSE.

Desetogodišnji ugovor Srbije i Rusije o isporuci prirodnog gasa po ceni od 270 dolara za 1.000 kubnih metara istekao je poslednjim danom prošle godine, ali je produžen za još šest meseci – od decembra 2021. do maja 2022, kako je saopštio Vučić posle sastanka.

 

Nekoliko meseci kasnije, ruska invazija u Ukrajini je u toku, a Srbija je pod pritiskom Zapada da se pridruži sankcijama Moskvi.

 

„Kompletan energetski sektor Srbije je faktički pod kontrolom Rusije, a alternative ruskom gasu nema.

 

„Uvođenje sankcija Rusiji sigurno bi prouzrokovalo rast cene gasa, što bi posledično izazvalo i skok drugih cena“, kaže Elena Jovičić, ekonomistkinja sa Instituta ekonomskih nauka, za BBC na srpskom.

 

Srbija je u Ujedinjenim nacijama glasala za rezolucije kojima se osuđuje ruska agresija na Ukrajinu i poziva se na prekid rata.

 

Ali Vučić je poručio da nije u interesu Srbije da uvodi sankcije Moskvi, kao i da neće nacionalizovati imovinu ruskih kompanija poput Gaspromnjefta, većinskog vlasnika Naftne industrije Srbije (NIS).

 

Rusija je pozdravila odluku Beograda da se ne pridruži zapadnim sankcijama Moskvi, rekao je potom Sergej Lavrov, šef ruske diplomatije, i dodao da „veruje da će Srbija nastaviti da donosi pametne odluke“.

Podelite ovaj tekst