Muzej vanvremenskih vrednosti

Fajnenšl Tajms: Vučić odbacio uvođenje sankcija Rusiji

Aleksandar Vučić je u intervjuu za Fajnenšel tajms (FT) rekao da Beograd neće „izabrati stranu“ uprkos pozivima Evropske unije (EU) da zemlje kandidati za članstvo usklade svoju spoljnu politiku sa Briselom uključujući sankcije Rusiji i njenom predsedniku Vladimiru Putinu.

 

„Priča se o biranju strana. Ne, mi imamo sopstvenu stranu, interese Srbije. Devetnaest NATO zemalja nas je bombardovalo (1999.) i uvelo nam sankcije“, rekao je Vučić. FT piše da je bombardovanje Srbije bilo intervencija kako bi se završio „krvavi rat na Kosovu između Jugoslavije i separatista, etnički albanskih militanata“.

 

Srbija, kandidat za članstvo u EU, već dugo ima jake političke, ekonomske i bezbednosne veze sa Rusijom, koja je takođe snabdeva gasom i podržava Beograd u nepriznavanju nezavisnosti Kosova, piše FT.

 

„Imamo neku vrstu zaštite (od Rusije). Šta (zapadne zemlje) žele? Da ostavimo sve naše nacionalne interese jer neko želi nešto za sebe“ rekao je Vučić, aludirajući na Ukrajinu i želju Zapada da se jedinstveno odgovori na rusku invaziju.

 

Vučić je dodao da Srbija nije uvela sankcije nikome jer državni vrh ne veruje da bi one promenile bilo šta.

 

„Možete pritiskati i primoravati Srbiju, ali ovo je naše iskreno mišljenje“, rekao je.

Njegove izjave, ocenjuje FT, sugerišu da će Beograd ostati popustljiv prema Rusiji i Kini uprkos pritiscima Brisela.

 

Lideri EU su u javnosti naglašavali da Srbiju vide kao buduću članicu bloka, ali su privatno pokazivali rastuću frustraciju zbog veza Beograda sa Moskvom i Pekingom. Ipak, boje se da oštrim stavom prema Beogradu neće raditi u korist Rusije i Kine, piše FT.

 

Nedavna kupovina Srbije kineskog protivvazdušnog raketnog sistema FK 3 takođe je izazvala nezadovoljstvo jer se Zapad plaši da bi to moglo dati veći uticaj Pekingu.

 

Iako posedovanje kineskog oružja nije protivno propisima EU, ono otežava ili onemogućava učešće u zajedničkim odbrambenim projektima ili vežbama EU zbog nekompatibilnih sistema i zabrinutosti da Peking na neki način može da nadgleda bilo kakvu upotrebu svog oružja.

 

Vučić je rekao da je nedavna kupovima oružja, uključujući i francusko i tursko, deo napora da se očuva stabilnost jer su i susedne zemlje kupovale oružje.

 

„Obavestili smo sve naše zapadne partnere, uključujući i SAD, o toj nabavci 2018. godine. Konačan ugovor smo potpisali 2019. i oni su sve znali o tome“, rekao je Vučić i dodao da sistem još nije u upotrebi te da ga neće koristiti niko osim Srbije.

Podelite ovaj tekst