Muzej vanvremenskih vrednosti

KATAKLIZMA U SLOVENIJI Vojska na terenu, TROJE MRTVIH, aktiviran poseban plan

 

KATAKLIZMA U SLOVENIJI Vojska na terenu, TROJE MRTVIH, aktiviran poseban plan: Ruše se putevi i mostovi, decu spasavaju iz vrtića (FOTO, VIDEO)

 

Vatrogasci sačuvali decu

 

Najmanje tri osobe poginule su od posledica nevremena i katastrofalnih poplava koje su zahvatile Sloveniju, objavila je slovenačka novinska agencija STA. Jedan Slovenac je smrtno stradao na području Kamnika, a dva Holanđana u planinama na području Kranja.

Okolnosti smrti se još utvrđuju, rečeno je agenciji u policiji.

 

Izgleda da je smrt u Kamniku posledica poplava, a da je u planinama izazvana udarom groma. Okolnosti pogibije se još utvrđuju – rekla je Maja Adlešič Ciperle iz policije.

 

Rekordnim padavinama, koje su uglavnom izazvale poplave u severnom delu Slovenije, nije kraj, upozorio je u petak meteorolog Brane Gregorčič iz Slovenačke agencije za životnu sredinu (Arso).

– Najveći deo najjačih pljuskova kretaće se prema jugoistoku zemlje, a zatim granicom sa Hrvatskom prema severoistoku. Vreme je učinilo svoje – rekao je Gregorčič na konferenciji za novinare.

Prema njegovim rečima, količina padavina koja je pala u 12 časova bila je veća od najverovatnijih scenarija, mestimično je palo oko 200 milimetara padavina po metru kvadratnom.

Poplave i vodotokovi su počele da bujaju, a očekuju se i poplave reka Krke, Save, Drave i Dravinje, rekao je hidrolog Janez Polajnar.

 

Policija: “Ima više smrtnih slučajeva”

Policija je ranije prijavila nekoliko smrtnih slučajeva zbog poplava u Sloveniji, ali je izjavila da još nema konkretnih informacija o okolnostima, rekao je predstavnik Civilne zaštite (CZ) Srečko Šestan, objašnjavajući da je na mnogim mestima onemogućen pristup ugroženim područjima.

 

Šestan je rekao da još nije dokazano da su sve žrtve nastradale u poplavama.

Civilna odbrana spasila je ljude u Tržiču i Škofja Loki.

Na području opštine Kamnik u današnjim poplavama zabeležen je jedan smrtni slučaj, rekao je ministar odbrane Marjan Šarec, navodeći da nema detalje o tom slučaju.

Podelite ovaj tekst