Muzej vanvremenskih vrednosti

MEĐUNARODNI DAN SREĆE – BUDITE SREĆNI NE SAMO DANAS NEGO UVEK!!!

 

Ako hoćeš da budeš srećan jedan dan”, kaže stara poslovica iz Gruzije, “onda se dobro napij! Ako želiš da budeš srećan godinu dana, zaljubi se u lepu ženu. Ali, ako hoćeš da budeš srećan celog života, onda pij dobro vino sa starim prijateljima!

 

–  Momo Kapor

NAJLEPŠI CITATI O SREĆI

Citati o sreći – Sreća je PUTOVANJE, a ne DESTINACIJA

 

Šta su mislioci rekli o sreći i jesu li uspeli nekako da je definišu? Ovo su najlepši citati o sreći.

 

Citati o sreći – od čega sreća zavisi?

Vrlo je teško reći šta je to sreća i od čega zavisi, delom zato što je ona individualna, odnosno svaki čovek ima sopstevnu predstavu o njoj. Lakše je odgovoriti na pitanje od čega sreća ne zavisi. Ono u čemu se mislioci slažu jeste da sreća ne zavisi od drugih ljudi, nego da se ona nalazi u nama samima.

Tome je naročito privržena stoička filozofija prema kojoj samo od nas zavisi kako ćemo se postaviti prema svim životnim situacijama. Zato ne treba da se brinemo i razmišljamo o onome na šta ne možemo da utičemo. Ovako Epiktet, jedan od poznatih stoičkih filozofa, govori o sreći:

 

Postoji samo jedan put do sreće, a to je da prestanemo da brinemo o stvarima koje su van naše moći.

 

– Epiktet

Za drugog velikog mislioca, Mahatma Gandija, sreća je bitno povezana uz harmoniju:

 

Sreća je kada se ono što misliš, ono što govoriš i ono što jesi nalaze u harmoniji.

 

– Mahatma Gandi

 

Sreća u svakom slučaju ne zavisi od spoljašnjih situacija. Nesrećna osoba će uvek videti negativnu stranu stvari, šta god da joj život pruži. Suprotno tome, srećne osobe su pre svega zahvalne na onom što imaju. Naredni citati o sreći to prikazuju na dobar način.

 

Ako tvoja sreća zavisi od postupaka drugih osoba onda zaista ne možeš biti srećna osoba.

 

– Ričard Bah

 

Hiljade sveća se mogu zapaliti od jedne, a život te sveće se neće umanjiti. Sreća nikada nije umanjena kada je podeljena sa drugima.

 

– Buda

 

Ljudi se hiljadu puta više trude da steknu materijalno nego duhovno bogatstvo, mada je sasvim sigurno, da našu sreću stvara ono što jesmo, a ne ono što imamo.

 

– Artur Šopenhauer

 

Onaj koji sije sjeme smrti i boli ne može požnjeti sreću i ljubav.

 

– Pitagora

 

Da li novac donosi sreću?

Novac je oruđe koje nam omogućava da dođemo do onoga što želimo. Pomaže nam da ispunimo svoje ciljeve i planove. No, postavlja se pitanje da li novac donosi sreću?

 

Novac je broj, a brojevima nema kraja. Ako ti novac predstavlja sinonim za sreću, tvoja potraga za srećom neće imati kraja.

 

– Bob Marli

 

Ma koliko dugo trajala, nesreća se lakše podnosi s novcem u džepu.

 

– Fransoaz Sagan

 

Predlog da se Svetski dan sreće proslavlja svakog 20. marta je prihvaćen jednoglasno – sve 193 zemlje članice su glasale za i donele rezoluciju 66-281. Cilj je da se poveća svest o važnosti potrage za srećom i dobrobiti svetskog stanovništva, s obzirom da je potraga za srećom osnovni ljudski cilj. Rezolucija preporučuje pravilan i uravnotežen privredni rast koji se temelji na održivom razvoju, iskorenjavanju siromaštva i podsticanju sreće i blagostanja svih naroda. Baš zato se pozivaju sve zemlje članice i druge međunarodne i lokalne organizacije da se udruže u promovisanju navedenih ciljeva i da kroz svoje delovanje upućuju i obrazuju javnost radi podizanja svesti o važnosti sreće, odnosno obeležavanja Svetskog dana sreće. Ideja o Svetski danu sreće došla je od UN-ovih predstavnika Kraljevine Butan. Tamo su, u podnožju Himalaja, koja je svojevrsna kolevka mnogih kvalitetnih globalnih duhovnih pokreta, sedamdesetih godina prošlog veka uveli novu meru nacionalnog blagostanja koja se nije merila u materijalnim bogatstvima, već u osećaju sreće u narodu, poznata kao bruto nacionalna sreća.

 

 

Podelite ovaj tekst