Muzej vanvremenskih vrednosti

Muškarac promenio pol, pa pobedio u ženskoj konkurenciji.Devojke se odvojile i uradile ovo

Lija Tomas je preuzela kontrolu na poslednjih 100 jardi u trci na 500 jardi slobodnim stilom i ušla u istoriju u četvrtak kao prva poznata transrodna žena koja je osvojila NCAA plivačko prvenstvo.

 

Tomas je bivši muški plivač za Penn. Pratila je pravila NCAA i Ivi League otkako je započela svoju tranziciju 2019. godine tako što je započela terapiju zamene hormona.

 

 

Uključivanje transrodnog plivača stvorilo je kontroverzu, čak i unutar sporta. Ispred ustanove Georgia Tech bilo je manje od 10 demonstranata, a neki su nosili transparente na kojima je pisalo „Sačuvajmo ženski sport“ na tribinama.

Evo i same trke VIDEO

 

„Pokušavam da to ignorišem koliko god mogu“, rekao je Tomas. „Pokušavam da se fokusiram na svoje plivanje .. i samo pokušavam da blokiram sve ostalo.”

Martina Navratilova je pozvala transrodnu plivačicu Liju Tomas da stavi zvezdicu u njeno ime kada pobeđuje u ženskim trkama, tvrdeći da je trka 22-godišnje atletičarke protiv bioloških ženki nepravedna i da to treba napomenuti izjavila je za DailyMail poznata teniserka u istoriji belog sporta.

Nećemo stajati po strani i dozvoliti da žene budu ovim činom skrajnute”, rekla je Annabelle Rutledge, nacionalna direktorka Mladih žena za Ameriku. “Moramo se boriti za njihova prava.”

 

Zabrinute žene za Ameriku objavile su u četvrtak da je organizacija podnela tužbu iz naslova IKS protiv Univerziteta u Pensilvaniji. CVA tvrdi da Penn krši naslov IKS dozvoljavajući Tomasu da se takmiči u ženskom timu.

 

“Budućnost ženskog sporta je ugrožena i jednaka prava sportistkinja su narušena”, rekla je predsednica i izvršna direktorka CVA Peni Nens u saopštenju. „Podneli smo zvaničnu tužbu za građanska prava protiv UPenna kao odgovor na ovu nepravdu.

Ostale takmičarke su napravile ovu fotografiju

 

 

Podelite ovaj tekst