Muzej vanvremenskih vrednosti

Na jučerašnji dan je rodjen srbski pilot Zoran Radosavljević.”Mama moram da spasem bar neko dete. Šta je čovek ako izgubi domovinu?”

 

Dok su pilot NATO alijanse uzimali živote našoj deci on ih je čuvao i branio svojim životom!

Na jučerašnji dan, 26. februara 1965. godine,u Prištini, rodio se junak novog doba, major Zoran Radosavljević. Kada je NATO pakt počeo 24. marta 1999. godine agresiju i bombardovanje Srbije, zajedno sa svojim kolegama je branio Otadžbinu. Herojski je poginuo 26. marta 1999. godine.

26. marta 1999, samo dva dana nakon početka bombardovanja, pukovnik Slobodan Perić i njegov kolega Zoran Radosavljević dobili su naredbu o poletanju i suprotstavljanju NATO avijaciji.

 

 

– “Odem s pokojnim Zoranom Radosavljevićem kući da se odmorimo. Došli su i moji roditelji, rođaci i komšije. Svi su hteli da znaju šta se dešava, koliko će da potraje. Meni pukne film i krenem nazad u jedinicu. Na vratima mi se Luka, koji je imao dve godine, obesi o nogu i kaže: „Tata, nemoj da ideš.“ Teško mi je, ali šta ću, moram. Odem do Radosavljevića, zvonim na interfon, kad njegova majka Rada i tadašnja devojka izlaze na prozor. Rada mi dobacuje: „Buco, pazi mi na Zorana“, i mi odlazimo. Tog dana 26. marta poleteli smo nas dvojica. Posle silnih manevara u vazduhu i izbegavanja NATO raketa pogođeni smo obojica. Kada sam video da avionu nema spasa, za tren mi je kroz glavu prošlo „tata, nemoj da ideš“, povukao sam ručicu i katapultirao se. Iskočio sam sa sedam-osam hiljada metara. A kad se sedište okrenulo naopačke, ugledao sam rupu ispred sebe od 5.000 metara i jedino što sam poželeo je da se padobran otvori. Taj strah nisam nikad osetio” rekao je o tom događaju pukovnik Perić

On je poleteo da spasi i sačuva živote dece, a njegovo telo je sahranjeno zahvaljujući dva dečaka koji su pobegli sa telom u ćebetu ispred američkih vojnika

26. marta 1999. godine Zoran se dobrovoljno javio da ode na borbeni zadatak.

 

Njegov avion MIG -29. prema zvaničnoj verziji, oboren je u širem rejonu Loznice ali su olupina i telo pronađeni odmah uveče od 16 i 17 godina starih dečaka nedaleko od mesta Teočak kod Bijeljine u rejonu Majevice, na teritoriji Republike Srpske.

 

Zahvaljući tim dečacima od 16 i 17 godina, Zoran je sahranjen.

Sa njim je te večeri oboren i major Slobodan Perić koji se spasio iskakanjem.

 

Trup aviona bio je na livadi, kljun na jednoj planini, a njegovo telo sa sedištem na drugoj. Srpski dečaci su uzeli merdevine i ćebe od jedne bake. Umotali ga i predali vojsci Republike Srpske. Vojnici su ga peške preko njiva preneli u bolnicu u Loznici.

 

– Ubrzo su došli američki vojnici i maltretirali meštane da kažu gde je pilot – pričala je kasnije Zoranova majka.

 

Dan pre pogibije majka pilota srbskog Zorana Radosavljevića odnela mu je, kaže, poslednji ručak u njegov stan na Novom Beogradu, gde je živeo sa devojkom, i molila ga da ne leti. On joj je tada rekao:

– “Mama, moram. Šta je čovek ako izgubi svoju domovinu? Mi piloti moramo da preuzmemo prvi udar na sebe i tako spasemo bar neko dete u ovoj zemlji.“

 

Zoran je sahranjen tri dana kasnije na groblju u Beogradu. Zoranova majka, koja svakog dana obilazi sinovljev grob na beogradskom groblju Lešće.

Heroji nikada ne umiru!

Večno zahvalna deca Srbije!

Podelite ovaj tekst

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *