Muzej vanvremenskih vrednosti

Novak Đoković jutros na liturgiji u Hramu Svetog Save na Vračaru

Srećan praznik!

Novak Đoković jutros na liturgiji u Hramu Svetog Save na Vračaru povodom praznika Svetog Save

Sveti Sava (oko 1175—14. januar 1236)je bio srpski princ, monah, iguman manastira Studenice, književnik, diplomata i prvi arhiepiskopautokefalne Srpske pravoslavne crkve. Rođen je kao Rastko Nemanjić, najmlađi sin velikog župana Stefana Nemanje, i brat Vukana i Stefana Prvovenčanog.

Upokojio se na jučerašnji dan, a proslavljamo ga na današnji.

Sveti Sava i Kosovo – dva glavna stuba našeg identiteta.

Nije slučajno što su u Kremlju u Arhangelskom hramu tri `delegata` srpskih svetih na kojima u Hristu sve srpsko počiva – Sveti Simeon Mirotočivi, Sveti Sava i Sveti mučenik knez Lazar. Pomoći će i oni u iskušenjima pred kojima se ponovo nalazi Rusija.

Dobro je posmatrati sva tri Sveta zajedno, jer nam jedan drugog tumače. Ne možemo razumeti smisao kosovske žrtve bez temelja koji su postavili Simeon i Sava. Ne možemo razumeti značaj Simeona i Save za postojanje srpskog naroda, bez žrtve Kosovskih mučenika.

 

 

Patrijarh Porfirije pričešćuje Novaka u hramu svetog Save

Ne možemo razumeti Savu bez smirenja kome je prizvao svog oca, moćnog vladara Nemanju, Simeona, niti Simeona bez harizmatičnog Save.

Mnogo je uradio Sveti Sava za svoj narod. Celo srpstvo slavi slavu svoga oca svetog Savu!

 

Umnogome čuva veru, tradiciju , pravoslavlje i predstavlja Srbiju onako kako joj dolikuje. Novak na liturgiji u hramu na Vračaru povodom velikog pravoslavnog praznika Svetog Save

Podelite ovaj tekst

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *