Muzej vanvremenskih vrednosti

Ovo je poslednji pokušaj zapadne civilizacije da napadne ruski svet, pravoslavnu etiku i tradicionalne vrednosti 

Nikita Mihalkov: Ovo nije rat Rusije i Ukrajine, nije rat Rusije, Evrope i Amerike. Ovo je globalni i možda poslednji pokušaj zapadne civilizacije da napadne ruski svet, pravoslavnu etiku i tradicionalne vrednosti

Lično sam ubeđen da ovo nije rat Rusije i Ukrajine, nije rat Rusije, Evrope i Amerike. Nije ovo rat za demokratiju u koje naši partneri hoće da nas ubede. Ovo je globalni i možda poslednji pokušaj zapadne civilizacije da napadne ruski svet, pravoslavnu etiku, na tradiconalne vrednosti. Onaj koji je vaspitan na ovim vrednostima nikada neće pristati na ono što nam nude, od istopolnih brakova do legalizacije fašizma. Rat je strašna stvar. Ne znam normalnu osobu koja misli da je rat dobra stvar. Ali, Ukrajina, Amerika i Evropa počeli su da se spremaju za ovaj rat još 1991. I kada su ruske obaveštajne službe došle do pouzdanih informacija da će ukrajinske trupe izvršiti invaziju na Donbas, teška odluka je doneta. Dva su izlaza iz ove situacije – ili ćemo se braniiti, ili ćemo prestati da postojimo. Za kraj nudim mudre reči jednog pametnog čoveka: “Bolje je biti obešen zbog lojalnosti, nego nagrađen za izdaju”.

Rusija je, po njegovom mišljenju, stalno pod pretnjom da će Ukrajina ući u Nato, a ovako je objasnio šta to znači za njegovu zemlju:

 

– Da na 39 kilometara od Belgoroda možemo imati balističke rakete, četiri minuta vazdušnom linijom od Moskve. Ne slušate nas, ako niste shvatili zašto se protivimo tome da Ukrajina izgubi svoj neutralni status – priča Mihaklov, a onda prikazuje snimke ukrajinskih zvaničnika na kojima izjavljuju da im je cilj da “unište Moskvu”, “ubiju proklete Ruse zajedno s njihovim liderom”.

 

Ono što je, po sudu Mihalkova, bilo okidač za današnju situaciju jeste to što se Zelenski u Minhenu založio da Ukrajina dobije status nuklearne sile.

 

– Zamislite atomsku bombu u rukama Ukrajinaca. Šta sve nas, celu Evropu čeka – pita reditelj i glumac,koji se osvrnuo i na sankcije uvedene Rusiji – Zašto namećete sankcije onima koji nemaju veze za odlukama države, politikom, čak i onima koji joj se protive. Zar sankcije protiv običnih ljudi, protiv naše industrije, protiv svih nas, sportista, umetnika… Nemojte da povređujete nas. Nas koji ovde živimo, ovde zarađujemo i trošimo novac, a u krajnjoj liniji radimo i za vas u vladama Evropske unije, Velike Britanije, Amerike

Vraća se i na dva ključna pitanja s početka emisije: Zašto se sve ovo dešava i ko od toga profitira?

 

– Cilj je da se Rusija odvoji od Evrope i da svoje ekonomske veze potpuno preusmeri na Ameriku. Kad bi Rusija i Nemačka sarađivale bile bi vitalna pretnja Americi. Rusiju optužuju za ugrožavanje bezbednosti, dok je NATO taj koji se približava ruskoj granici. Šta reći kad Olaf Šolc, najmoćniji čovek Evrope, genocid u Donbasu od strane Ukrajine naziva smešnim. A to govori Nemac, čovek čija je zemlja oslobođena od svega što je uradila Rusiji kada su milioni ljudi ubijeni, streljani, spaljeni…Na delu je hegemonija protiv Rusije – priča Mihalkov, a onda se poziva i na reči Slobodana Miloševića:

 

“Rusi, pogledajte nas i zapamtite da će istu stvar uraditi i vama kad pokažete slabost… Braćo, setite se sudbine Jugoslavije i ne dozvolite da i vama urade isto”.

 

 

 

(Nova.rs)

 

 

Podelite ovaj tekst