Muzej vanvremenskih vrednosti

Sa nestankom starih baka nestali su sa pijaca i mirisi i ukusi na koje smo navikli

Ranije su jutra mirisala na vruć hleb, leta na lubenice i paradajz koji su uz sir predstavljali jela lepša od onih koja se danas služe u najskupljim restoranima najčešće stranih naziva

Preprodavac vodi računa kako da zaradi dok je baki bila računica da decu grada hrani kao i svoju

Pobedite računa o sledećem

Spolja pomenuto povrće može izgledati izuzetno privlačno, a tek kada ga presečemo vidimo da je unutra meso belo. Ova pojava povlači za sobom lošiji ukus.

 

Postoji nekoliko razloga koji uzrokuju da centralni deo ovog povrća bude bele boje. Neki od njih su izbor sorte ili hibrida jer postoje oni koji su skloni da formiraju takozvano “belo srce” pa bi na to trebalo da obrate pažnju. Savremena selekcija forsira sorte čiji plodovi mogu da podnesu transport i imaju produžen rok trajanja. Međutim, upravo one imaju karakteristiku da formiraju belu boju u sredini ploda.

Višak ili manjak hraniva može da prouzrokuje pojavu belog središnjeg dela ploda paradajza. Posebno višak azota izaziva ovaj poremećaj. Osim što je centralni deo povrća beo, javljaju se i promene u strukturi pulpe. Sve navedeno rezultira lošijim ukusom paradajza. Istovemeno sa viškom azota javlja se i manjak kalijuma i kalcijuma.

Sve češće na pijacama, u prodavnicama naročito velikim lancima možete pronaći paradajz koji je samo spolja crvene boje, a unutra

Ono što pri kupovini možete da učinite kako bi sebi i svojoj deci obezbedili zdrav paradajz jeste ukoliko nemate vašu ličnu Baku od koje godinama nabavljate da proverite u velikim lancima na gajbici ime proizvođača odnosno porekla proizvoda.

Srbija je u grupi zemalja koja se svrstava u čuvenu novouspostavljenu organizaciju , veštačku tvorevinu Open Balkan dovedena u situaciju da zemlja sa najplodnijih oranicama, Vojvodinom i Šumadijom, Pomoravljem uvozi proizvode sumnjivog porekla.

Bašte poštenog seljaka zbog nepovoljnih vremenskih uslova izgledaju ovako u julu

Gde je nestao ovakav domaćinski paradajz kao jabuka?

Domaći sladak kao duša
Domaći sladak kao duša

Malo domaćeg, kvalitetnog paradajza na tržištu je zastupljeno zbog velikih padavina i vremenskih prilika koje su uslovile sporo zrenje za čiji proces je neophodno dosta sunčanih dana.

DODATAK Kako se piše?

PARADAIZ, PARADAJIZ – Pravopis srpskog jezika daje samo reč PARADAJZ i u pisanju paradajz-salata i paradajz-sok isključivo sa crticom. Zanimljivo je da u Rečniku Matice srpske PARADAJZ nije prihvaćen kao književna reč već se smatra varvarizmom nasleđenim iz nemačkog. Književne reči za označavanje ove biljke su crveni patlidžan i rajčica.

Podelite ovaj tekst