Muzej vanvremenskih vrednosti

Preminula dan pred godišnjicu bombardovanja naše zemlje

Preminula Olbrajt

Olbrajt je bila vodeća figura u administraciji američkog predsednika Bila Klintona, prvo obavljajući funkciju ambasadora UN, a potom je postala glavni diplomata SAD-a.

 

Za vreme NATO bombardovanja SRJ 1999. godine Olbrajt je bila na funkciji državne sekretarke SAD.

 

 

Bivša državna sekretarka SAD Medlin Olbrajt preminula je u sredu, objavila je njena porodica. Preminula je od kancera, okružena porodicom i prijateljima.

 

CNN navodi da je Olbrajt doprinela ekspanziji NATO-a i da se borila da se zaustavi širenje nuklearnog oružja.

 

 

Vuk Drašković ljubi ruku dami

Poseta Vukovar VIDEO

 

 

Olbrajtova je bila državni sekretar SAD od 1997. do 2001. za vreme predsednika Bila Klintona. Kako piše USA tudej, “zalagala se za širenje NATO-a na istok u bivši sovjetski blok i pomogla je u vođenju kampanje NATO bombardovanja Srbije 1999. kako bi se zaustavilo etničko čišćenje na Kosovu”. Prethodno je služila kao američka ambasador pri Ujedinjenim nacijama od 1993. do 1997.

U tvitu koji je objavila porodica podeća se i da je Olbrajt u SAD stigla kao izbeglica iz Praga 1948. godine i da se tada zvala Mari Jana Korbelova.

 

Medlin Jana Korbel Olbrajt, prva žena državni sekretar Sjedinjenih Država preminula je danas u 84.godini, javljaju američki mediji. Olbrajtova se kao devojka doselila iz tada ratom razorene Čehoslovačke. Kasnije će postati politička i feministička ikona, prenosi USA tudej.

U politici se angažuje sedamdesetih godina, najpre kao glavni asistent za zakonodavna pitanja američkog senatora Edmunda Maskija. Odlazi zatim u Belu kuću, radi u administraciji predsednika Kartera i Nacionalnom savetu za bezbednost. Bila je i ambasadorka u UN. Postala je prva žena državna sekretarka SAD i posebno se isticala agresivnom ili odlučnom, kako ko posmatra, spoljnom politikom.

Srbi imaju običaj da kažu “O mrtvima sve najbolje” ovaj put Srbija izgovara neke druge reči.

Neka sve žrtve , deca Srbije i sveta upute poslednje pozdrave sekretarki Olbrajt

Da se ne zaboravi – 24. mart 1999.g.

– NATO je bombardovao Srbiju 78 dana i noći –

1. Bombardovanje je počelo bez saglasnosti Saveta bezbednosti UN

2. Bačeno 25.000 tona eksploziva

3. Ispaljeno 50.000 projektila

4. Srušeno 60 mostova

5. Uništeno 300 fabrika

6. Oštećeno 190 škola

7. Oštećeno 40 bolnica i domova zdravlja

8. Poginulo od 2.500 – 4.000 osoba

9. Stradalo 79 dece

10. Materijalna šteta oko 100 milijardi dolara

11. Bačene zabranjene kasetne bombe i osiromašeni uranijum

Žrtve su deca koja su se igrala bezbrižno i koja bi danas spremala prijemni za fakultete,  zagadjenje reke, šume, livade, očevi, majke ,deca, uništena privreda, infrastrukturu , plodno zemljište izvor hrane i života!

 

 

Podelite ovaj tekst