Muzej vanvremenskih vrednosti

Putin izneo tri uslova za prekid rata. U toku pregovora proširio se spisak država koje su poslale oružje Ukrajini

 

Predsednik Rusije Vladimir Putin preneo je francuskom predsedniku Emanuelu Makronu da je rešenje krize u Ukrajini moguće samo ako se bezuslovno uzmu u obzir, kako je rekao, legitimni interesi Rusije u sferi bezbednosti koji uključuju priznanje ruskog suvereniteta nad Krimom, demilitarizaciju i denacifikaciju ukrajinske države i osiguranje neutralnog statusa Ukrajine.

 

Putin je Makronu rekao da je Moskva otvorena za razgovore sa Kijevom, saopštio je Kremlj, a prenosi Sputnjik.

 

– Tokom dugog telefonskog razgovora na inicijativu francuske strane predsednik Rusije Vladimir Putin i predsednik Francuske Emanuel Makron obavili su ozbiljnu i sadržajanu razmenu mišljenja o svim aspektima situacije u vezi s Ukrajinom – navodi se u saopštenju.

 

Predsednik Francuske je razgovarao danas i sa ukrajinskim liderom Volodimirom Zelenskim, saopštila je Jelisejska palata.

 

Jelisejska palata saopštila je da je Makron od Putina zatražio da „Rusija prekine napade na civile u Ukrajini i da obezbedi pristup glavnim putevima“ i dodala da je Putin „potvrdio spremnost da će se angažovati u tom pravcu“.

Predednik Rusije Vladimir Putin potpisao je ukaz o primeni specijalnih ekonomskih mera protiv SAD i država koje su im se pridružile, kao odgovor na sankcije koje su uvedene Rusiji zbog agresije na Ukrajinu, prenosi Beta.

 

Ukaz predviđa da učesnici u spoljnoekonomskoj delatnosti moraju da prodaju 80 odsto deviznih sredstava dobijenih iz inostranstva od 1. januara ove godine.

 

Pravilo se odnosi i na sredstva koja su već akumulirana, a moraju se prodati u roku od tri dana.

 

Zabranjeno je devizno poslovanje rezidentima davanjem deviza u korist nerezidenata po ugovorima o kreditu, a rezidenti više neće moći da uplaćuju stranu valutu na svoje račune otvorene u bankama i organizacijama u inostranstvu, kao ni da uplaćuju novac bez otvaranja bankarskog računa korišćenjem elektronskih sredstava plaćanja koji su na raspolaganju stranim davaocima usluga u sferi platnog prometa.

 

Pored toga, predviđeno je da će javna akcionarska društva do 31. decembra ove godine moći da kupuju svoje plasirane akcije (osim kupovine plasiranih akcija u cilju smanjenja njihovog ukupnog broja) pod određenim uslovima.

 

Navodi se da se mere primenjuju u cilju zaštite nacionalnih interesa Rusije.

 

Ovo su zemlje koje su poslale oružje Ujrajini

Finska, nesvrstana, ali članica Evropske unije, saopštila je danas da je donela “istorijsku” odluku da isporuči oružje Ukrajini zbog ruske invazije na tu zemlju.

“Finska će pružiti vojnu pomoć Ukrajini. To je istorijska odluka za Finsku”, rekla je novinarima premijerka Sana Marin (Sanna).

 

Biće isporučeno 2.500 pušaka, 150.000 komada municije, 1.500 raketnih bacača i 70.000 obroka, izjavio je finski ministar odbrane Anti Kaikonen.

 

“Promena stava Njemačke bila je posebno značajna za našu odluku”, rekao je ministar.

 

Nemačka je raskinula sa svojom doktrinom, najavivši isporuku Kijevu 1.000 protivtenkovskih raketnih bacača, 500 raketa zemlja-vazduh, devet haubica, 14 oklopnih vozila i 10.000 tona goriva.

 

Tradicionalno, Finska, koja ima granicu sa ruskim susedom dužom od 1.300 kilometara, ne izvozi oružje u zone sukoba.

 

Ta nordijska zemlja ranije je odlučila da u Ukrajinu pošalje pancire, šlemove i mobilnu bolnicu.

Italija će isporučiti vojnu opremu Ukrajini, saopštila je danas vlada premijera Marija Dragija ne precizirajući o kakvoj opremi je rieč ni o količini.

 

Vlada je donela odluku o “prebacivanju sredstava, materijala i vojne opreme ukrajinskim vladinim organima” u okviru “uredbe o hitnim merama u vezi sa razvojem ukrajinske krize”, navodi se u saopštenju.

 

Odluka Italije da pruži vojnu pomoć dolazi posle iste odluke SAD, Evropske unije (EU) i nekoliko drugih evropskih zemalja kao što su Nemačka i Francuska.

 

Italija je već u nedjelju uplatila 110 miliona eura pomoći ukrajinskoj vladi, što je “konkretan znak solidarnosti i podrške”, rekao je italijanski ministar spoljnih poslova Luiđi Di Majo.

 

Ministar je odluku obrazložio da je “Ukrajina opkoljena bez ikakve krivice i napadnuta neprekidnim ruskim bombardovanjem”.

 

“Mir je cilj na kojem svi nastavljamo da radimo svaki dan, a na rusko oružje odgovaramo sankcijama”, rekao je Di Majo.

 

 

 

Podelite ovaj tekst

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *