Muzej vanvremenskih vrednosti

Rusija i Kina domaći platni sistem na drugoj strani ceo svet

Da li su moćni da uspostave zajedno sopstveni bankarski sistem?

 

Putin je zapad za Rusiju “zatvorio”, mnogo decenija će trebati da povrate poverenje u Rusiju! Na istoku je Kina, uzeće im gas za sitne novce kao jedini kupac, a Putin će njima biti ono što je Lukasenko njemu! Nikada neće postojati Ruski istok, niti zapad!

 

Ovaj korak, koji je usledio ubrzo nakon što su kompanije Mastercard i Visa obećale da će prekinuti poslovanje u Rusiji i isključiti sve banke u zemlji iz njihovih platnih sistema, omogućiće vlasnicima novih kartica da ih koriste za plaćanje i podizanje gotovine u inostranstvu.

U subotu su međunarodni provajderi finansijskih usluga Visa i Mastercard rekli da će obustaviti operacije u Rusiji u narednih nekoliko dana, zbog najnovijih sankcija Zapada u vezi sa tekućim ratom Moskve u Ukrajini.

Ovaj drastičan korak čini korišćenje kartica izdatih u Rusiji van zemlje, nemogućim.

Isto tako kartice, koje su izdate van Rusije, prestaće da rade u Rusiji.

Visa i Mastercard su najnoviji međunarodni brendovi, koji preduzimaju oštre poteze prema Rusiji, zbog ukrajinskog sukoba.

Ranije su kompanije kao što su PaiPal, Netflik, Intel, Inditek, Airbnb i Rolls Roice objavile da napuštaju tržište zemlje.

Ruske banke, uključujući Sberbanku, najvećeg zajmodavca u Rusiji, kao i Alfa banku i Tinkoff objavile su najave u vezi sa prelaskom na UnionPai, zbog najnovijih dešavanja.

U nedelju je nekoliko ruskih banaka objavilo planove da počnu da izdaju kartice koristeći kineski sistem operatera kartica UnionPai.

Ovo saopštenje usledilo je nakon što su američke platne kompanije Visa Inc (V.N) i Mastercard Inc rekle da obustavljaju poslovanje u Rusiji, pridruživši se listi kompanija koje prekidaju poslovne veze sa Rusijom.

Centralna banka je dodala da mnoge ruske banke planiraju da izdaju kartice koristeći UnionPai, sistem za koji kažu da je omogućen u 180 zemalja.

 

Dok nekoliko ruskih banaka već koristi UnionPai, druge, uključujući Sberbanku (SBER.MM) i Tinkoff, mogle bi da počnu da izdaju kartice koje će zajedno sa UnionPai-om označavati ruski domaći platni sistem Mir sa UnionPai-om, dodaje se kako navodi Rojters

Zapad isključuje Rusiju iz SWIFT-a, a ovo su posledice?

SWIFT (Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunication) globalna je finansijska mreža koja omogućuje nesmetan i brz transfer novca preko granica.

Prethodno su vodeće sile sveta isključile Rusiju iz SWIFTA-a

Zapadne zemlje odlučile su Rusiju isključiti iz SWIFT-a, globalnog sistema plaćanja, objavio je predstavnik nemačke vlade Steffen Hebestreit.

Sankciju su usuglasile Sjedinjene Američke Države, Evropska unija, Kanada i Velika Britanija, prenosi Hina.

Isključenjem iz SWIFT-a ruske banke izgubiće pristup međunarodnom finansijskom sistemu.

Potez kojim su Rusiju trebali da isključe iz svih svetskih finansijskih tokova predsednik Rusije Vladimir Putin je iskoristio da ojača platni sistem sa Kinom koji će se zvati MIR.

Nakon poteza Visa i Mastercard kompanija, ruski kreditori poput Sberbanke i Alfa-Bank rekli su da “rade na uvođenju UnionPay kartica”, koje izdaje kineska finansijska korporacija sa sedištem u Šangaju.

 

UnionPay je osnovan 2002. godine, a u žižu interesovanja, među multinacionalnim kompanijama koje su prethodno možda bacale senku na njega, došao je usled uvođenja zapadnih sankcija Rusiji.

 

U tom kontekstu, treba pomenuti i da je Evropa zabranila isporuku novčanica evra Rusiji. U uredbi piše da se zabranjuje prodaja, snabdevanje, transfer ili izvoz novčanica evra u Rusiju.

 

Sberbanka, kako se navodi u saopštenju, “radi na mogućnosti izdavanja kobrendiranih Mir-UnionPay kartica; kasnije ćemo vas obavestiti o vremenskom okviru za izdavanje”.

 

 

 

Podelite ovaj tekst