Muzej vanvremenskih vrednosti

Srbija glasala za izbacivanje Rusije iz Saveta UN za ljudska prava

Srbija glasala za izbacivanje Rusije iz Saveta UN za ljudska prava

UN suspendovale Rusiju iz Saveta za ljudska prava, i Srbija glasala „za“

Ukupno 93 države, među kojima su Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, glasalo je ZA, protiv je bilo 24, uzdržanih 58. Ruski zvaničnici su u više navrata negirali da je bilo napada na civile.

 

Ukupno 193 članica Generalne skupštine UN pozvane su bile na glasanje za ili protiv, a uzdržani se nisu uzimali u obzir. Američka ambasadorka pri UN-u Linda Tomas-Grinfild ocenila je juče da Rusija ne treba da bude u Savetu UN za ljudska prava jer bi mogla da to telo koristi kao propagandno oruđe da bi izražavala zabrinutost o ljudskim pravima.

 

 

Podsetimo, Rusija je pred današnje glasanje u Generalnoj skupštini UN poslala poverljivu notu zemljama upozoravajući ih da će glasanje za incijativu SAD da se Moskva suspenduje iz članstva u UN-ovom Savetu za ljudska prava smatrati “neprijateljskim gestom“, preneo je Rojters.

Ova novinska agencija tvrdila da je imala uvid u notu koju je Rusija slala zemljama, ali nisu mogli da preciziraju kojim sve državama je ona poslata.

 

“Vredi napomenuti da će se kao neprijateljski gest smatrati ne samo podrška takvoj inicijativi, već i jednako udaljena pozicija na glasanju (uzdržanost ili neučešće)“, navodi se u noti,a piše Danas.

Podelite ovaj tekst