Muzej vanvremenskih vrednosti

Istina o srbinu Nikoli Tesli!Srušili mu spomenik, ubijali pretke, zapalili muzej, a sad koriste ime

Danas je Hrvatska zvanično predstavila nove kovanice za EVRO koji uvode od 2023., a od kojih su 3 sa likom Nikole Tesle. Ovo je licemerje prve klase ako hronološli unazad znamo da je 16.2.1992. godine u Gospiću na Trgu Nikole Tesle minirana i uništena njegova skulptura.

Ukupan broj žrtava u Smiljanu i okolnim zaseocima je i veći, od čega je 117 članova bilo samo iz Tesline porodice. Sve ovo što se dešavalo u periodu postojanja NDH nalazi se i u istorijskom arhivu grada Karlovca.

Teslina rodna kuća u Smiljanu, obnovljena poslije 2. Sv. rata i pretvorena u spomen-muzej, takođe je opustošena u ratu devedesetih, a pored toga u Maju 92. objekat pored kuće sa kulturnom zbirkom je pogođen zapaljivim metkom i u potpunosti izgorio.

 

Hrvatski novinari koji su pisali propagandne članke za američke novine “The Journal Times” objavili su 4.10.1993. tekst o tome kako su Srbi bombardovali Smiljan, jer je “Tesla proglasio Hrvatsku kao svoju otadžbinu” dok u to vreme u Gospiću Srba faktički nije ni bilo.

Nikola Tesla je danas univerzalna veličina i civilizacijska vrednost čovečanstva. To je čovek na kojega svi treba da budemo ponosni ma kako god se osećali i zvali i čovek koga verovatno svaka država treba da ima na svojim novčanicama.

Ali isto tako Tesla je bio ponosan na svoje srpsko i pravoslavno porijeklo. Što se jasno vidi iz njegove krštenice, školskog dnevnika i brojnih pisama rodbini i prijateljima koja danas svjedoče o tome ko je zaista bio Nikola Tesla.

Posmrtni ostaci svih poginulih su sahranjeni u zajedničku grobnicu petnaestak metara od crkve i kuće Nikole Tesle. Hrvatske vlasti su uredile zajedničku grobnicu, ali je nadgrobna ploča uništena 1991. od strane HVO nikad nije vraćena.

“Prisetimo se istina i činjenica” uz sve ovo naveo je Neven Đenadija, a mi čuvamo svoje kulturno nasleđe!

Podelite ovaj tekst

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *