Muzej vanvremenskih vrednosti

U Africi na Francusku ambasadu okačili zastavu Rusije.“Živela Rusija! Živeo Putin! Dole Francuska!”

Hiljade pristalica vojne hunte marširalo je danas ulicama Niameya, glavnog grada Nigera. Neki od njih su viđeni kako mašu ruskim zastavama i, kako javljaju agencije, uzvikuju ime ruskog predsednika Vladimira Putina.

 

“Živela Rusija! Živeo Putin! Dole Francuska!”, uzvikivali su demonstranti.

 

Francuska kolonija

Demonstracije su bile usmerene na Francusku, čija je kolonija do 1960. godine bio Niger, te očito “stare rane nisu zacelile”.

Demonstracije su dobile nasilan zaokret kada su demonstranti došli pred francusku ambasadu i pokušali da uđu u zgradu. Uspeli su da zapale vrata zgrade, ali su vojnici uspeli da spreče njihove daljne namere.

 

Putin širi uticaj u Africi?

Kako prenosi novinska agencija “AFP”, demonstranti su uspeli skinuti natpis ambasade i zamenili ga zastavama Nigera i Rusije. I u tom trenutku demonstranti su i dalje uzvikivali slava Rusiji i Putinu.

BURKINA FASO

 

Predsednik Ibrahim Traore ima samo 35 godina i za samo 2 dana je:

– PROTERAO francuske kolonizatorske trupe

– ZABRANIO izvoz uranijuma i zlata u Francusku i SAD

– Sklopio VOJNI SAVEZ sa susednim Nigerom, Gvinejom i Malijem u slučaju napada zapadnih sila.

Zapadnoafrička ekonomska zajednica “Econjas”, s druge strane, zahteva od vojnih pučista da se odreknu vlasti u roku od sedam dana i da se odmah oslobodi i vrati na vlast predsednik Mohamed Bazouma, inače će upotrijebiti silu ako se njeni zahtevi ne ispune.

Podelite ovaj tekst