Muzej vanvremenskih vrednosti

U Srbiji i Republici Srpskoj pobijeno je blizu 20000 svinja pod izgovorom virusa.Kolike će biti cene mesa i šta je zapravo suština?

Kako će se ovo odraziti ne cene mesa u Srbiji koje su veće nego i u zemljama EU?

 

Dolazi neizvestan period za cenu svinjskog mesa i broj svinja u Srbiji, ocenio je danas sekretar Udruženja za stočarstvo Privredne komore Srbije Nenad Budimović povodom zaraze afričke kuge koja je zahvatila veći broj opština. On je podsetio da je problema u proizvodnji svinjskog mesa u Srbiji bilo i pre pojave afričke kuge svinja, kao i da je početkom 2023. godine bilo za preko 200.000 manje svinja u zemlji u odnosu na 2022.

„Nije nam trebalo ovo, svakako ovo će biti jedna teška borba da se održi proizvodnja svinja i svinjskog mesa, a vidimo i da u Evropi se dešavaju velike promene – smanjen je broj krmača za nekih 500.000 za svega godinu dana. Cena svinjskog mesa je porasla i sada je nekih 3,3 evra po kilogramu, a bila je 2,3 evra“, rekao je Budimović za RTS.

Cene mesa u Crnoj Gori

Napomenuo je da dolazi period kada je pitanje šta će se dešavati i sa cenom i sa brojem svinja.

 

Na pitanje kada bi to poskupljenje moglo da se prelije na Srbiju, Budimović je rekao da se u zemlji ne proizvodi dovoljno svinjskog mesa za sopstvene potrebe, kao i da zadovoljavaju potrebe negde oko 87 odsto zahteva tržišta.

 

„Ostalo nam je potrebno za preradu i kupujemo u EU. Teško je sada davati projekciju i pričati ljudima bavite se uzgojem svinja, a bolest je u ekspanziji. Treba sačekati da vidimo kako će sve ići ne samo u Srbiji, nego i u Evropi“, dodao je Budimović.

 

Kako je naglasio, od osamdesetih godina, svinjski fond u Srbiji se smanjio za 40 odsto, a postoje dobri uslovi za gajenje svinja, dobra hrana za životinje i dovoljan broj objekata i klanica.

 

Afrička kuga svinja (AKS) od početka godine registrovana je u ukupno 72 mesta i lovišta u Srbiji, navodi se u izveštaju Uprave za veterinu. Prema podacima, za sada je utvrđena bolest kod većeg broja domaćih nego divljih životinja.

 

Na sajtu Uprave za veterinu, navedeno je 16 mesta u kojima je potvrđena bolest ASK kod divljih životinja.

 

Prema podacima Ministarstva poljoprivrede Srbije, najviše zaraženih svinja je u Braničevskom okrugu, zatim Pčinjskom, Pomoravskom, Moravičkom, Južnobanatskom, Borskom, Podunavskom, Srednjobanatskom okrugu, a zaraza je u junu registrovana i na području Beograda.

 

Vlasnicima svinja koje su ubijene ili uginule jer su bile zaražene Afričkom svinjskom kugom predviđena je puna finansijska nadoknada po hitnom postupku, objavilo je Ministarstvo poljoprivrede Srbije. Do sada je izvršena eutanazija preko 4.500 svinja, dok je uginulo više stotina njih.

 

Do sada je na teritoriji Srbije izvršeno oko 290.000 aktivnih nadzora kod domaćih i divljih svinja, od strane ovlašćene veterinarske službe i uzeto je preko 12.000 uzoraka za molekularna ispitivanja na afričku kugu svinja (AKS).

 

Do sada je prema podacima ukupno proglašeno 85 područja na teritoriji Srbije na kojima su zaražene domaće i divlje svinje.

Podelite ovaj tekst