Muzej vanvremenskih vrednosti

Vučić: Moguće izbacivanje Rusije iz UN, a posle promena Rezolucije 1244, a onda je rekao za Kosovo sledeće

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je u narednom periodu moguće izbacivanje Rusije iz Ujedinjenih nacija, nakon čega postoji mogućnost promene Rezolucije 1244 i prizanje Kosova od strane zemalja Evrope koje to još nisu učinile.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je u narednom periodu moguće izbacivanje Rusije iz Ujedinjenih nacija, nakon čega postoji mogućnost promene Rezolucije 1244 i prizanje Kosova od strane zemalja Evrope koje to još nisu učinile.

“To je naravno ideja albanskih lobista… Da li je to moguće ili nije, ako smem da budem otvoren, uopšte ne isključujem tu mogućnost”, rekao je Vučić i obraćanju novinarima u Beogradu.

On je kazao da očekuje izbacivanje Rusije iz UN, a posle toga pritisak na Kinu da dođe do promene Rezolucije 1244. Posle toga, kako je rekao, Srbija više nema pravni osnov na koji može da se pozove radi očuvanja teritorijalnog integriteta, a zatim sledi priznanje Kosova od onih zemalja koje to nisu uradile.

“Ja mislim da je ovo tek početak i želim da to kažem građanima Srbije. Pritisci na našu zemlju biće ogromni u narednom periodu”, kazao je Vučić.

Predsednik je rekao da u narednom periodu očekuje “nekoliko političkih zamki” za Srbiju, podsetivši da je Priština tražila prijem u NATO.

Vučić je potvrdio da se Srbija na današnjoj sednici Generalne skupštine UN pridružila osudi napada Rusije na Ukrajinu.

Generalna skupština UN-a usvojila je upravo rezoluciju protiv Rusije

Velikom većinom glasova Generalna skupština Ujedinjenih nacija usvojila je rezoluciju kojom se osuđuje “ruska invazija na Ukrajinu”.

Moskva se u rezoluciji poziva da odmah povuče sve snage iz Ukrajine, što je prema Rojtersu potez čiji je cilj da se Rusija politički izoluje.

Rezolucija, koja je dobila podršku 141 od 193 članice UN-a, došla je na kraju retke hitne sednice Generalne skupštine koja je u ponedeljak počela na inicijativu Saveta bezbednosti.

“U tekstu se ne pominju bilo kakve sankcije, ali svakako s naše strane je veoma važno da osudimo urušavnaje teritorijalnog integriteta bilo koje zemlje članice (UN)”, kazao je predsednik u svom obraćanju.

Predsednik Srbije je danas, u video poruci objavljenoj na instagram profilu, rekao da veruje da će Srbija moći da savlada političke izazove, ali i da su oni ekonomski sve teži i veći.

Podelite ovaj tekst

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *