Muzej vanvremenskih vrednosti

Beograd kao u GTA igrici. Vojvodina sinoć, kao i slikeo iz regiona VIDEO

Neobična pojava na nebu iznad Srbije ibregiona izazvala je mnogo tumačenja od onih da je reč o montiranim video sadržajima do onih koji su pokazala veća poznavanja ove pojave iako o njoj i naučnici samo apstraktno govore.

 

O čemu je reč i zašto je nebo bilo najraznovrsnijih boja tokom noći? Da li je ova pojava  bila ranije karakteristike naših područja i zašto se sada tek srećemo sa njom? 

 

BRZI SOLARNI VETROVI koji dolaze iz “rupe” u sunčevoj atmosferi  kada udare u Zemljino magnetno polje. To će prema mišljenju naučnika izazvati manju geomagnetnu oluju.

 

Nebo iznad Srbije sinoć jarkih boja 

Kikinda sinoć Izvor fotografije Beograd info
Kikinda sinoć Izvor fotografije Beograd info

Koronalne rupe su oblasti u gornjoj atmosferi Sunca gde je plazma naše zvezde hladnija i manje gusta. Iz njih linije magnetnog polja šalju zrake ka svemiru, koji putuju brzinom od 2,9 miliona kilometara na sat.

 

 

Na planetama sa jakim magnetnim poljima, kao što je naša, ovi zraci se apsorbuju i izazivaju geomagnetne oluje. Tom prilikom, Zemljino magnetno polje se kompresuje pod talasima visokoenergetskih čestica.

One se dalje spuštaju niz linije magnetnog polja u blizini polova i “pomeraju” molekule u atmosferi, oslobađajući energiju usled kojih nastaje polarna svetlost.

Dnevna doza Beograda
Vojvodina sinoć u 18:15 Dnevna doza Beograda

Naučnici smatraju da je najveća zabeležena solarna oluja tokom savremene istorije bila Karingtonov događaj iz 1859. godine, koji je oslobodio energiju kao 10 milijardi atomskih bombi od 1 megatona. Nakon što je udario u Zemlju, snažan tok solarnih čestica spržio je telegrafske sisteme širom sveta i izazvao aurore koje su bile vidljive sve do Kariba.

Aerodrom Prijedor
Aerodrom Prijedor

Naučnici upozoravaju da bi ponavljanje sličnog događaja izazvalo neprocenljivu štetu i nestanak struje – sličan onome u kanadskoj provinciji Kvebek iz 1989. godine.

Podelite ovaj tekst

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *