Muzej vanvremenskih vrednosti

Delfini u Kotoru. Divan prizor na primorju ostavlja bez daha

Oni se i u zatvorenim bazenima smeju, uvek im se jedna polovina mozga odmara.

Delfini ne mogu da dišu automatski. Zbog toga im je tokom sna jedna polovina mozga budna, dok se druga odmara, pa se onda druga probudi, a prva zaspi.

Delfini provedu oko 8 sati dnevno u ovom stanju, što im omogućava da svesno kontrolišu disanje i da povremeno isplivaju na površinu kako bi uzeli vazduh.

Delfini imaju sposobnost prepoznavanja, pamćenja i rešavanja problema, što ih čini jednim od najinteligentnijih bića na planeti.

Delfini mogu da budu veseli, tužni, pa čak i ljuti. Umeju da budu i zlopamtila i da se svete ljudima.

Trudnoću smatraju fascinantnom pojavom pa se rado okupljaju oko trudnice.Zabeleženi su brojni slučajevi delfina koji pomažu jedni drugima u nevolji.

Zabeleženo je čak i da mogu da naprave splav od svojih tela i da tako nose bolesne ili povređene.

Čini se da njihova empatija ne poznaje granicu, jer je zabeleženo kako pomažu ljudima u nevolji, pa čak i kitovima mnogo većim od sebe.

Koliko volite ova ljupka stvorenja i znate li još neke zanimljivosti u vezi sa delfinima?

Podelite ovaj tekst

One Response

  1. Jedno leto 1977 godine su delfini usli u Jadransko more,Ja i moja devojka plivali smo sa delfinima na jednoj plazi Herceg Novog.Nezaboravno i predivno letnje vece,Delfini su prolazili pored nas,ispod nas i preskakali su preko nas dok plivamo,Bili smo odusevljeni i radosni da plivamo sa najboljim plivacima svih mora,delfinima.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *