Muzej vanvremenskih vrednosti

EU Srpsku pravoslavnu crkvu krive za nestabilnost na Balkanu

SINOĆ USVOJEN DOKUMENT Pravoslavna crkva je faktor nestabilnosti na Balkanu.

 

EU je zabrinuta zbog pokušaja Pravoslavne crkve u zemljama kao što su Srbija, Crna Gora i Bosna i Hercegovina, a posebno u njenom entitetu Republici Srpskoj, da promovišu Rusiju kao zaštitnicu tradicionalnih porodičnih vrednosti i učvršćuje odnose između države i crkve“,piše doslovce u predlogu Rezolucije o spoljnom uplitanju u sve demokratske procese u EU.

U njenom izveštaju se izražava i zabrinutost zbog toga,kako se ističe, što Mađarska i Srbija u njihovim geopolitičkim ciljevima.Takođe se preporučuje sazivanje dijaloga s civilnim društvom i privatnim sektorom zapadnog Balkana radi usklađivanja napora u borbi protiv dezinformacija u regionu, s naglaskom na istraživanju i analizi, kao i uključivanju regionalnog znanja i iskustva.

Evropski poslanici zato pozivaju Evropsku komisiju i države članice da osiguraju bolju koordinaciju zaštite verskih instituta od spoljnog uplitanja, kao i da ograniče i povećaju transparentnost finansiranja. Države članice poziva i da pažljivo prate aktivnosti u verskim institutima te da, prema potrebi i ako postoje dokazi, preduzmu mere, između ostalog uskraćivanjem finansijskih sredstava ili oduzimanjem licenci.

 

Rezolucija se generalno odnosi na strana uplitanja, potrebu za koordinisanom strategijom EU protiv spoljnih uticaja, uz zaključak da su širom sveta ti uticaji sve češći i sve sofisticiraniji, uz raširenu upotrebu veštačke inteligencije.

 

 

Podelite ovaj tekst