Muzej vanvremenskih vrednosti

Kladionica pored hrama Svetog Save. Važniji tiket od sveće, molitve.Važniji profit od studenata, knjiga u Narodnoj biblioteci?

Foto: Shutterstock

Kladionica pored hrama Svetog Save. Važniji tiket od sveće, molitve.Važniji profit od studenata, knjiga u Narodnoj biblioteci?

 

Stanari zgrada u Krušedolskoj, Brane Crnčevića i Svetog Save u Beogradu nedavno su saznali da se iz lokala koji se nalazi u Krušedolskoj 7 iseljava prodavnica prehrambene robe AROMA i useljava kladionica MAXBET kojoj je bivši vlasnik izdao/prodao lokal, a koja je, navodno, pribavila sve dozvole za otvaranje kladionice.

 

S obzirom na to da bez saglasnosti Uprave za igre na sreću nije moguće da se ni fizičko ni pravno lice bavi organizovanjem igara na sreću, na osnovu Zakona o igrama na sreću, stanari zgrada u navedenim ulicama smatraju da im je obaveza da istaknu sledeće:

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Od lokala u Krušedolskoj 7, udaljenost objekata od javnog, kulturnog i istorijskog značaja za našu državu i narod (koji su i pod posebnom zaštitom) je sledeća:

 

– Hram Svetog Save na 130 metara;

– Narodna biblioteka na 140 metara;

 

– Park sa dva dečja igrališta i spomenikom Karađorđu manja je od 100 metara;

 

– Osnovna škola „Sveti Sava“, koja u svom sastavu ima i obdanište i predškolsko obrazovanje, na 190 metara;

 

– Obdanište „Mala Akademija“ na 190 metara…

Svi navedeni objekti predstavljaju jedinstvenu urbanističku i ambijentalnu celinu. Hram Svetog Save i mala crkva pored Hrama su ponos našeg naroda i simbol pravoslavne vere.

 

Narodna biblioteka čuva Miroslavljevo jevanđelje i druge knjige od neprocenjive istorijske vrednosti za našu kulturu, jezik i pismo, u parku se igraju deca, šetaju roditelji sa bebama, mladi, penzioneri, stranci…

 

Dva obdaništa i osnovna škola nalaze se na manje od 200 metara udaljenosti od lokala u kom će biti kladionica, što je suprotno zakonu.

 

Stanari iz navedenih ulica, dakle, smatraju da je društveno neprihvatljivo i pravno nedozvoljeno otvaranje kladionice i/ili kockarnice na takvom mestu.

 

Molimo da ozbiljno uzmete u razmatranje naš apel i da nas obavestite o ishodu.

Podelite ovaj tekst

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *