Muzej vanvremenskih vrednosti

Ne, nije Ukrajina.Slike Sarajeva danas. Šta traži vojska na ulicama BIH?

 

Vojska na ulicama Sarajeva

Na graničnim prelazima prema Hrvatskoj i na putevima u Bosni i Hercegovini primećeno je kretanje grupa EUFOR-a i NATO-a. Nije poznato da li i zašto NATO pojačava prisustvo u BiH i da li to ima veze sa krizom i ratom u Ukrajini.

Nadležni iz Saveta ministara BiH, Ministarstva inostranih poslova i odbrane nisu se oglašavali niti pojasnili javnosti šta se događa.

Ko doprema vojnu opremu danima u BIH?

Mirovne snage Evropske unije u Bosni i Hercegovini (EUFOR) saopštile su da će Francuska od sutra, sprovesti trenažne letove vojnih aviona nad Bosnom i Hercegovinom, u svetlu pogoršanja međunarodne bezbednosne situacije.

 

Mirovne snage Evropske unije u Bosni i Hercegovini (EUFOR) saopštile su da će Francuska od sutra, sprovesti trenažne letove vojnih aviona nad Bosnom i Hercegovinom, u svetlu pogoršanja međunarodne bezbednosne situacije.

 

 

SARAJEVO – Snage EUFOR-a počele su da pristižu u Bosnu i Hercegovinu kao pojačana operativna patrola za podršku partnerima u BiH.

Njihov dolazak ranije je najavljen kao podrška stabilnosti u BiH, prenosi Tanjug

S novim snagama EUFOR-a u Bosni i Hercegovini biće raspoređeno više od hiljadu vojnika koji će uz Oružane snage BiH garantovati stabilnost, a više od 2.000 njih spremno je u svakom trenutku, kao dodatna podrška, da dođe u BiH, prenosi Tanjug.

Iz EUFOR-a je ranije saopšteno da je pogoršana sigurnosna situacija na međunarodnom niovu mogla potencijalno uzrokovati i nestabilnost u BiH te da je raspoređivanje ovih snaga mera predostrožnosti koja se preduzima s ciljem jačanja stabilnosti u BiH.

KINESKA ambasada u Moskvi podsetila je nedavno, povodom dešavanja u Ukrajini, da su SAD inicirale 81 odsto od 248 oružanih sukoba u svetu od Drugog svetskog rata, kao i da su neposredno bombardovale 33 države, neke i u više navrata.

 

Koliko su “Milosrdni andjeli” milosrdni? Sigurnost pružaju oni koji su ratove izazvali!

EUFOR je raspoređen u BiH 2004. Od 3.500 EUFOR osoblja, 600 je trenutno raspoređeno u zemlji. Novo raspoređivanje povećaće ukupan broj EUFOR-a na 1.100.

Novo osoblje će doći iz Austrije, Bugarske, Rumunije i Slovačke.

 

 

Podelite ovaj tekst