Muzej vanvremenskih vrednosti

Nemci slušaju “Veseli se Srpski rode”. Princeze zapevale, a onda svi ustali

Slika sa Oktoberefesta 2023.godine

Nemačkom odjekuje “Veseli se srpski rode”

https://vm.tiktok.com/ZMjaChAUL/

Oktoberfest je počeo 16. septembra, a ove 2023. godine ima nova, dodatna iznenaeđnja za sve ljubiteljke i ljubitelje piva.

Zahvaljhjući princezi od Srbije Jovani Tapavčević između potoka ljudi i liva teče Veseli se srpski rode.

Fotografija/Video TikTok@JovanaTepavčevic
Fotografija/Video TikTok @JovanaTepavčevic

https://vm.tiktok.com/ZMjaChAUL/

Srbija je večna dok su joj deca verna.

 

Prvo, ovde godine, Oktoberfest trajaće duže nego prethodnih godina – od 16. septembra do 3. oktobra.

Drugo, veliki broj manifestacija, događaja za individualno i porodično uživanje, koncerata tradicionalne bavarske muzike obogatiće ovogodišnji Oktoberfest kao što se može videti na njihovom sajtu.

 

Treće, nastavlja se tradicionalno oblačenje koje zahteva:

 

od dama tradicionalni bavarski dirndl — bela bluza, haljina do kolena (ili duža), kecelja i udobne cipele;

od muškaraca lederhosen — bela ili karirana košulja sa istančanim dugmićima, čarape do kolena ili grejači , neke udobne mokasinke i opcionalno alpski šešir.

Cene na Oktoberfestu

 

Naravno, ono što najviše zanima ljubitelje piva jeste – pivo.

 

Pivo je raznovrsno i o kvalitetu ne moramo da govorimo, ali o cenama možemo.

 

Prvenstveno, kao i do sad ulaz na sam festival, te ulaz na štandove sa pivom jeste besplatan. No, piva…

 

Kako se pivo na festivalu piva računa po litru, a ne po pola litre ili ne daj bože 33ml, najjeftiniji litar piva koštaće 14,40 evra ili, po trenutnom kursu Narodne banke Srbije, oko 1690 dinara.

S druge strane, najskuplje pivo koštače po litru 17,40 evra ili oko 2040 dinara, kako je ranije navedeno na turističkoj stranici Oktoberfesta.

 

Nažalost, piva jesu skuplja nego prošle godine i to čak za 6,67% za najjeftiniji litar.

U Minhenu je počeo 188. Oktoberfest, gde će više miliona posetilaca ove godine za kriglu piva od jednog litra morati da izdvoje više novca, imajući u vidu poskupljenje od oko šest odsto u odnosu na prošlu godinu.

Tradicionalnim uzvikom “O’zapft is” (Istočeno je), gradonačelnik bavarskog glavnog grada Diter Riter tačno u podne danas je prineo prvu kriglu ovogodišnjeg Oktoberfesta slavini, čime je ozvaničen početak tradicionalnog 18-dnevnog festivala, preneo je AP.

 

Posetioci obučeni u tradicionalne kožne pantalone i dirndl haljine pohrlili su ranije u više desetina šatora iščekujući da popiju svoju prvu kriglu piva od jednog litra.

 

“Mogu da kažem samo jednu stvar: Ovo je najlepši, najveći, najznačajniji festival na svetu”, rekao je guverner Bavarske Markus Zeder nekoliko minuta pre početka festivala.

“Mogu da kažem samo jednu stvar: Ovo je najlepši, najveći, najznačajniji festival na svetu”, rekao je guverner Bavarske Markus Zeder nekoliko minuta pre početka festivala.

 

Svake godine Oktoberfest poseti oko šest miliona ljudi. Festival nije održan 2020 i 2021 zbog kovid-19, a ponovo je održan prošle godine. Krigla piva od jednog litra košta ove godine od 12,60-14,90 evra, što je poskupljenje od oko šest odsto u odnosu na prošlu godinu. Oktoberfest traje do 3. oktobra.

Svetski i domaći mediji mogu da prezentuju o Srbiji sve što žele dok je nama ovakvih ambasadora znaće se ko je Srbija od Bavarske do Tokija.

Neka svetom odjekuje “Veseli se srpski rode” da zapevamo svi objedinjeni u našoj Srbiji i našim svetinjama na Kosovu i Metohiji i širom Srbije.

Podelite ovaj tekst

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *