Muzej vanvremenskih vrednosti

“POMOGLI SU MI BOG I ANĐELI ČUVARI” Novak otvorio dušu nakon finala: Možda nećete verovati, ali to mi se mnogo puta desilo

Srpski teniser Novak Đoković rekao je posle osvajanja četvrte titule na Otvorenom prvenstvu SAD u Njujorku da živi dečački san i da nije mogao da zamisli da će osvojiti 24 grend slem trofeja.

-Ovo mi znači sve, ponavljam se, ali svaki put moram da kažem da živim dečački san, da se takmičim na najvišem nivou u sportu koji je dao sve meni i mojoj porodici. Prošli smo kroz teške situacije devedesetih godina, ratove. Roditelji su se žrtvovali da se bavim skupim sportom, koji nije svima dostupan. Zaljubio sam se u tenis, niko ga nije igrao u porodici pa je izbor bio čudan, ali upornost i vera roditelja svih ovih godina, supruge, dece, ovo je vaš uspeh koliko i moj – rekao je Đoković posle meča, a onda na konferenciji ono što je odjeknulo poput bombe u sportskim krugovima.

 

Naime, prvo je objasnio šta mu je sve prolazilo kroz glavu i u šta je verovao u ključnom trenutku oivog meča – taj-brejku drugog seta protiv Medvedeva.

 

– Kazaću najiskrenije: pomogli su mi Bog i anđeli čuvari. U tim trenucima kada fizički i materijalno ne osećas sebe, kada ti se sve vrti, u tim trenucima sa svojom verom, veruješ u božansku intervenciju. To mi se dosta puta u karijeri desilo. Iznenadio sam dosta puta sam sebe kako sam izdržao to, a moguće je da izdržiš samo ako i kada veruješ u Boga i kada je tu neka viša sila u koju veruješ. U tim trenucima igraš samo po insintku i intuiciji. Ja posle seta koji je trajao skoro dva sata više ništa nisam video jasno, sve mi se mutilo. Teško je rečima opisati jer si došao do krajnje tačke. Op+vo mi je najteži set koji sam dobio u životu, pogotovo sa njim koji je kao hobotnica sve hvata i uvek te tera da udariš još jedan udarac, Znao sam da se neće predati posle prvog seta.Znao sam šta me očekuje, ali nisam mislio da će set biti dug i iscrpan, to je presudilo pobednika, u trećem setu sam bio dobar na terenu – rekao je Novak

Na pitanje da li sebe vidi kao jednim od najvećih sportista svih vremena, Đoković je zapušio usta celom svetu.

 

– To ću vama da ostavim i svima drugima da kažete da li jesam ili ne. Ali ono što imam da kažem jeste: da nisam iz Srbije već bih bio vinut u nebesa. Ali ja sam zahvalan zbog toga što sam iz Srbije i svi uspesi su mi još slađi i lepši. Sav uspeh mi daje veru i nad.

 

Novaka više ne zanima prvo mesto na ATP listi, već da sa svojom Srbijom osvoji Dejvis kup.

– Nije mi broj jedan cilj u poslednjih nekoliko godina, nije mi cilj da budem stalno na toj poziciji, iako ako dođe kao posledica dobrih rezultata, i ako sebe kao što jesam, onda je u redu da budem broj jedan. Mnogo poena branim do kraja, a Karlos Alkaras nema šta puno da brani. Ovo mi je najbitnije (pokazuje rukom na pehar), ja sam svoj posao završio, ako bude broj jedan – bonus. Da osvojimo Dejvis kup mi je primarni cilj do kraja ove godine.

Podelite ovaj tekst

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *