Muzej vanvremenskih vrednosti

Posle ove fotografije ćete dva puta razmisliti da li preko Pančevca.Jezivo i za bicikl, a ne auto i kamion

Ono u šta smo sigurni to su rasprodaje teritorija, preduzeća, zemljišta, prirodnih bogatstava

Ono u šta smo još sigurniji to je da se ni dinar ne ulaže u infrastrukturu Srbije. Putevi koje rade Kinezi su strane koncesije i sav prihod od njih ide kineskim firmama dok su isti građeni iz kredita kojima su zaduženi isključivo građani Srbije

Najbolja slika koliko je sve trulo jeste čuveni “Pančevac”, most koji spaja levu i desnu obalu

Kada vidite ovu fotografiju ostaje samo još jedno pitanje?

Kada će se desiti nešto za šta opet niko i nikada neće odgovarati jer to je daleko izvesnije nego da će doći do sanacije, rekonstrukcije ovog mosta..a dolazi jesen i zima. Verovatno će uskoro pred izbore još jednom obećati da će obnoviti most ili možda kao gradonačelnik vaterpolista srušiti da ne smeta građanima nekog novog Beograda na Borči ovaj put.

Pančevački most je jedini most preko Dunava na teritoriji grada Beograda. Most je pušten u saobraćaj 1935. Prvobitno ime mosta je bilo kralja Petra Drugog

Most ima po dve trake u oba pravca za drumski saobraćaj, a predviđen je i za dvosmerni železnički saobraćaj. Trenutno na mostu postoji samo jedan železnički kolosek.

 

Cela dužina mosta sa betonskim vijaduktom i inundacionim mostom iznosi 1526,4 m. Glavna konstrukcija mosta duga je 1134,7 m.

Pančevački most je građen od strane nemačkih preduzeća Siemens-Baunnion GmbH iz Berlina (stubovi) i firme Luxenburgiste Bergwerke und Hutten A.G. Dortmund i deo je posleratnih reparacija Srbiji. Prvobitno je trebao biti samo železnički most sa dva koloseka sa stranskom konzolom za drumski saobraćaj.

 

Tokom drugog svetskog rata most je srušila Jugoslovenska vojska u noći između 10 i 11 aprila 1941. sa namerom da uspori napredovanje nacista. Most je obnovljen 1946, a prvi voz preko njega je prešao 7. novembra iste godine dok je drumski deo pušten u soabraćaj za najznačajniji praznik ondašnje Jugoslavije 29. novembar.

Do eventualnog rada nadležnih i rekonstrukcije budite obazrivi jer ovo je sve samo ne smešno i naivno za sve učesnike u saobraćaju kako pešake i bicikliste tako i automobile, kamione, motocikliste.

Podelite ovaj tekst

One Response

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *