Muzej vanvremenskih vrednosti

Prekid vatre u Ukrajini od 10 sati u ovim gradovima

Rusko ministarstvo odbrane proglasilo je zatišje u Ukrajini od 10 sati po moskovskom vremenu kako bi humanitarni konvoji mogli nesmetano da prođu, javlja BBC. Prekid vatre odnosi se na gradove Marijupolj i Volnovaka.

Režim zatišja“ proglašen je kako bi civili mogli da napuste gradove i dogovoren je sa ukrajinskim vlastima, objavilo je ministarstvo, a prenose ruski mediji.

Ukrajinska strana ovu informaciju još nije potvrdila.

Evropska unija (EU) poziva na trenutni prekid vatre u Ukrajini, izjavio je u četvrtak, 3. marta, visoki predstavnik Evropske unije (EU) za vanjsku i sigurnosnu EU Josep Borrell.

 

“Ovaj rat odmah treba prestati. Pozivam na trenutni prekid vatre i hitno uspostavljanje humanitarnih koridora”, napisao je Borrell na Twitteru.

Von der Leyen je najavila da će Evropska komisija Ukrajini pružiti 500 miliona eura humanitarne pomoći, te je dodala kako je to samo početak.

 

Osmi dan ruske invazije na Ukrajinu, borbe se vode u nekoliko ukrajinskih gradova uključujući Kijev, Sumi, Mariupolj, Odesu i Harkiv.

 

Lučki grad Mariupolj u četvrtak, 3. marta, izložen je kontinuiranom napadu, objavio je gradonačelnik Vadym Boichenko u videoporuci.

 

“Ne možemo ni ranjene skloniti s ulica, jer granatiranje ne prestaje”, naveo je Boichenko.

 

Ruske snage zauzele su zgradu regionalne uprave u lučkom gradu Hersonu, objavio je regionalni guverner Hennadiy Laguta, prenosi Reuters.

 

Ministarstvo odbrane Ruske Federacije saopćilo je da je u srijedu, 2. marta, zauzelo Herson, no Ukrajina tvrdi da njene vojne snage nastavljaju braniti ovu crnomorsku luku u u kojoj živi oko 250.000 ljudi.

 

 

Podelite ovaj tekst