Muzej vanvremenskih vrednosti

Putin “Neprijateljske zemlje” gas od danas plaćaju u rubljama. Cena gasa skočila

 

NAKON što je predsednik Rusije najavio da evropske države gas morati da plaćaju u rubljama, cena gasa je odmah skočila.

 

Cena gasa u Evropi porasla je za 10 odsto nakon što je predsednik Rusije Vladimir Putin saopštio da će evropske države morati da plaćaju ruski gas u rubljima.

 

I rublja je odmah reagovala na Putinovu izjavu. Kurs dolara na Moskovskoj berzi se spustio ispod 95 rubalja, prvi put nakon 2. Marta. Evro se može kupiti za 111 rubalja.

 

Podsećamo, Vladimir Putin je danas rekao da “nema smisla isporučivati robu iz Ruske Federacije u EU i primati robu u njihovoj valuti, te da će plaćanje gasa biti konvertovano u rublje”.(Sputnjik)

Inače, aktuelna vest je i da je Evropska komisija predložila zakone po kojima bi zemlje članice trebalo da osuguraju zalihe gasa za slučaj nestašica i potresa na tržištima i to do 80 procenata kapaciteta podzemnih skladišta do 1. novembra ove godine i 90 procenata od svakog 1. oktobra narednih godina.

 

 

Takođe, Nemačka razmatra da obustavi planirano gašenje elektrana na ugalj, u okviru paketa mera za smanjenje oslanjanja na ruske energente i ublažavanje tereta visokih cena energije, pokazuje nacrt dokumenta u koji je uvid imao Rojters.

Podelite ovaj tekst