Muzej vanvremenskih vrednosti

Selektor zlatnih Orlića: „Voleo bih da svi odu u NBA“

Znala je Srbija da ima talentovane mlade košarkaše, ali najviše vere u njih imao je Nenad Stefanović, trener FMP-a i selektor tima do 18 godina. Orlići su pod njegovim vođstvom osvojili zlatnu medalju na Evropskom prvenstvu, a on je za Sputnjik podelio prve utiske.

„Utisci su fantastični, nismo ni svesni još veličine i težine uspeha ali verujem da ćemo u narednim danima, nedeljama, mesecima biti“, ponosan je Stefanović.

 

Posle igračke karijere Nenad Stefanović postao je 2016. godine trener, a njegov prvi tim bio je Zemun koji je vodio do 2020. godine da bi posle toga prešao u OKK gde je bio pomoćni trener. Od 2021. godine je trener FMP-a, ali kruna karijere usledila je kada je dobio zadatak da predvodi Orliće na Evropskom prvenstvu.

„To je svakodnevni posao, ne može da se napravi brzo, ono što je plus za trenera je što se dobro poznaju i druže se ,dobri su drugari, trojica iz Zvezde, trojica iz Mege, trojica iz Borca, dvojica iz Dinamika. To je drugačije, lakše se uklapamo. Ono na čemu sam insistirao je da je ovo reprezentacija, nema ličnih interesa, samo timski. Ako neko treba da ostane na klupi zato što mu nije dan mora to da prihvati zbog tima“, objasnio je selektor Orlića.

„Njihov dalji uspeh zavisiće od više faktora, daljeg rada, situacija u klubovima. Moja želja i emocija su drugačije nego što su bile pre prvenstva, voleo bih sve da ih vidim u NBA, mladi su, dugačak je period“, rekao je ponosni selektor u izjavi koju je dao za Sputnjik.

Stefanović je u više navrata isticao da mladi košarkaši moraju da daju sve od sebe i da ukoliko to urade nije važno koliko će daleko dogurati. Videlo se na svakoj utakmici da su pružili poslednji atom snage i za to je stigla nagrada u vidu zlata.

„Insistirali smo na tome da daju sve od sebe, a finale je kruna našeg rada. Moj cilj je bio da se primeti da smo dali sve od sebe. Očigledno je kod nas uspeh samo zlato, ali ukoliko daju sve od sebe i izgube niko neće zameriti jer su pokazali da su pružili maksimum“, istakao je Stefanović.

U celoj ovoj lepoj priči velika šteta je što je Stefanović imao ugovor za selektorsko mesto Orlića samo za ovo takmičenje, a očigledno je da sjajan trener koji je ekipu odveo do zlata zaslužuje više.

Podelite ovaj tekst