Muzej vanvremenskih vrednosti

“Skadarlija” prestonica boema. U Beogradu koji još nije imao sto hiljada stanovnika bilo je na desetine kafana.

SKADARLIJA je stara boemska četvrt u centru Beograda

– Skadarska ulica, dužine oko 500 metara, koja je nezaobilazno mesto turista koji posećuju Beograd.

Turci i Srbi je naseljavaju 1835. godine, podižući prve kuće sa baštama, tako da je zauzimala prostor između Stambol kapije i Vidin kapije.

Kroz centar tadašnje Skadarske ulice prolazio je zid, a iznad njega vodovod, povezujući Terazije i česme u skadarlijskoj mahali. U podnožju zida brzo su počeli da se grade hanovi, preteče kafana, i kućice oblepljene blatom, sa krovovima od ćeramide. Poneka je imala i doksate.Dvorišta ograđena tarabama iza kojih su se nazirale uređene bašte i česme.

Ulica je bila popločana džombastom kamenom kaldrmom.Beograd je 1900. godine imao oko 90.000 stanovnika i čak 14 skadarlijskih kafana.

Vremenom, Skadarlija je menjala svoj izgled.Od stare Skadarlije, gotovo da je malo toga ostalo, od trošnih kuća, hanova i tadašnjih kafana.Zbog blizine Narodnog pozorišta, tu su krajem 19. i početkom 20. veka stanovali mnogi glumci. Uz glumce su naravno došli i drugi umetnici, pesnici, pisci, slikari. Tada su u Skadarliji nikle mnoge kafane, neke od najstarijih u Beogradu.

Tu su zore dočekivali umetnici koji su ušli u istoriju srpske kulture: Đura Jakšić, Danilo Danilović, Dobrica Milutinović, Čiča Ilija Stanojević i drugi.

Dugo će ovim ulicom prolamati se osmesi, tambure, najlepše pesme i još lepše priče o gradu sa dušom.

Podelite ovaj tekst

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *