Muzej vanvremenskih vrednosti

Šojgu se prekrstio pre nego što je krenuo

Dan pobede u znaku Pravoslavlja

 

Ministar odbrane Rusije Sergej Šojgu se pre polaska u svečani defile i predaju raporta ruskom predsedniku Vladimiru Putinu prekrstio.

 

Dan pobede nad fašizmom se proslavlja 9. maja u znak sećanja na dan kada je 1945. nacistička Nemačka kapitulirala.

 

Praznik je prepoznat širom Evrope, ali se tradicionalno obeležava u zemljama bivšeg Sovjetskog saveza.

 

Na Zapadu se ovaj praznik slavi pod imenom Dan pobede u Evropi, pošto je i posle kapitulacije Nemačke, Drugi svetski rat i dalje trajao u regionu Pacifika. Evropske zemlje ovaj praznik proslavljaju 8. maja, pošto je zapravo vojska nacističke Nemačke već od 7. maja počela da potpisuje predaju savezničkim snagama na raznim frontovima.

 

U Srbiji se Dan pobede obeležava radno, ali uz vojne parade i polaganje venaca. Po spektakularnim proslavama ovog praznika poznata je Rusija gde se svake godine, 9. maja organizuje veličanstvena vojna parada sa mnoštvom stranih delegacija i velikim brojem građana.

Parada se završava velikim vatrometom na Crvenom trgu, a gradom tog dana vlada prava karnevalska atmosfera. Veliki broj građana koji posmatra paradu nosi zastave i bacaju cveće prema učesnicima parade. Na Crvenom trgu, gde je centralni događaj proslave, građani plešu ispod džinovske lente Svetog Đorđa, kojom se odaje počast stradalim vojnicima tokom Drugog svetskog rata.

 

Iako je moskovska parada za Dan pobede poslednjih godina poprimila simboliku aktuelne politike, ona je i dalje jedan od omiljenih događaja u Rusiji i veoma je popularna u narodu. Činjenica je da predsednik Putin ovaj praznik i paradu koristi i za prikaz sopstvene vojne moći, zbog čega Zapad ne gleda blagonaklono na taj događaj, ali se takođe ne sme smetnuti sa uma da je ovaj dan veoma značajan u istoriji cele Evrope, jer je tada pobeđeno veliko zlo koje je razorilo stari kontinent.

Podelite ovaj tekst