Muzej vanvremenskih vrednosti

Šta će svet jesti?Cene gasa i pšenice od jutros na istorijskom maksimumu.Cena gasa za Srbiju

Cena gasa u Evropi obara rekordnih 3.500 dolara za hiljadu kubnih metara

Fjučersi gasa u Evropi ponovo su na istorijskom maksimumu, rastu za više od 50% i već premašuju 3.300 dolara za hiljadu kubnih metara, pokazuju podaci londonske berze „ICE“.

Ruski ambasador u Srbiji, Aleksandar Bocan Haračenko, izjavio je će cena gasa za Srbiju biti zamrznuta, odnosno 330$ po hiljadu kubnih metara i ta cena važi samo do aprila kada će biti zaključen novi ugovor.

Cena gasa na tržištu je trenutno 3.267$ na hiljadu kubnih metara.

– Srbija će do 1. juna dobijati gas iz Rusije po ceni od 270 dolara za 1.000 metara kubnih, kao što je i dogovoreno, a do 1. juna verovatno ćemo sa tom zemljom potpisati novi desetogodišnji ugovor o dostavljanju gasa – izjavio je direktor Javnog preduzeća “Srbijagas”, Dušan Bajatović.

On je rekao da cena gasa nikada nije bila visoka koliko je danas i iznosi oko 2.200 dolara za 1.000 metara kubnih i dodao da će “Srbija u narednom periodu imati dovoljno gasa”.

Bajatović je istakao da je država na vreme krenula da obezbeđuje rezerve gasa i drugih energenata, i naveo da ukoliko bi sada neko “zavrnuo slavinu”, Srbija bi imala rezerve za narednih 60 dana.

Istakao je i da nijedna ekonomija neće moći na duži rok da izdrži cenu gasa od 2.200 dolara.

Pored cene gasa vrtoglav skače i cena pšenice

 

65% izvoza pšenice na svetu drže Rusija i Ukrajina.

Pšenica je na berzama dostigla rekordne cene, najveće u zadnjih 50 godina.

Šta će svet jesti?

Nemačka ne može ni da izračuna trošak zbog blokade Rusije: Bez posla 250.000 ljudi?

Oko 250.000 radnih mesta direktno ugroženo i preti im otkaz .

Nemačka od izvoza u Rusiju je prošle godine profitirala 26,6 milijardi evra, navodi „Dojče vele“, a to će se odraziti i na druge zemlje EU koje su uvele sankcije Rusiji.

Podelite ovaj tekst