Muzej vanvremenskih vrednosti

Uginula jedna od omiljenih životinja ZOO vrta u Beogradu

 

Uginula omiljena slonica Tvigi u Beo zoo-vrtu: Imala je 58 godina

Popularna slonica Tvigi, jedan od najstarijih stanovnika Beo zoo vrta, od koje je stariji bio samo aligator Muja, uginula je u ovoj instituciji.

Slonica je imala 58 godina i bila je već bolesna, a u Beo zoo vrt je stigla 1990. godine i ubrzo je osvojila srca svih posetilaca.

Mlađe generacije Beograđana i mnogi gosti Beograda odrasli su uz priče o Tvigi, a gotovo svi koji su je videli imaju bar neku fotografiju kraj slonare.

FOTO: BEO ZOO VRT / GRAD BEOGRAD
FOTO: BEO ZOO VRT / GRAD BEOGRAD

Prva slonica u istoriji Beo Zoo Vrta bila je Lucija – Lusi 🐘

Nju je kupila tadašnja uprava, a doputovala je u Beograd iz Hanovera, zajedno sa žirafama, koje je vrtu kupila Nj.K.V. Kraljica Marija. Životinje su smeštene u novosagradjene namenske objekte. Vest o dolasku slonice objavljena je 12. septembra 1937. godine u beogradskoj štampi.

 

Na prostoru tzv malog Kalemegdana, na površini od preko 14 hektara, sa preko 400 000 posetilaca godišnje, Beo zoo vrt je jedna od najposećenijih turističkih atrakcija Beograda.

 

Pored ove tužne  vesti možemo istaći i to da ZOO vrt u Beogradu prihvata životinje iz sveta koje su povređene.

Neke od njih kao roda su odabrale da ostanu.

U veri da će nam baš one doneti nove mlade, nekog novog Ćiru ili novu mladu Twigi voleli bi da sve one dosanjaju slobodu ili bar bolje uslove za život kakav uostalom i sami sebi želimo.

Ono što nam je kao ljudima zajedničko sa njima jeste da stalno , pod ovim nebom, tragamo za slobodom i borimo se za nju u sopstvenoj prestonici u sopstvenoj zemlji Srbiji.

Podelite ovaj tekst

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *