Muzej vanvremenskih vrednosti

UPOZORENJE ZA SRBIJU 21. i 22.07.2023.U Srbiju stižu superćelijski oblaci i jaki gromovi: RHMZ upozorava koji će delovi zemlje biti na udaru

U Srbiju stižu superćelijski oblaci i jaki gromovi: RHMZ upozorava koji će delovi zemlje biti na udaru

RHMZ: Sutra i u subotu jaka grmljavinska aktivnost i olujni udari vetra

Upozorenje za Srbiju zbog superćelijskih oluja je još na snazi.

Profesorka Zorica Podraščanin sa Departmana za fiziku novosadskog Prirodno-matematičkog fakulteta (PMF) izjavila je danas da su „superćelijske oluje“ koje su ovih dana pogodile Srbiju i region „vrlo opasne“ i da „vrlo često izazivaju i tornado.“

 

Oblast od Alpa, preko zapadnog Balkana i Srbije do Karpata, od sutra posle podne do subote uveče očekuje jaka grmljavinska aktivnost, upozorio je Republički hidromeorološki zavod.

Razvoji će lokalno biti veoma snažni i brzopokretni, premeštaće se sa zapada-severozapada ka istoku, uz pojavu krupnog grada (5 cm u prečniku) i uz kratkotrajno olujne (24 m/s), izolovano i orkanske (28 m/s) udare vetra u zoni najintenzivnijih oblaka, naveo je RHMZ.

Kako ističe RHMZ, tačnu lokaciju inicijacije, premeštanja i jačine samih nepogoda unapred je teško odrediti i za konkretne lokacije izdavaće hitna upozorenja na grmljavinske nepogode jedan do dva časa unapred.

Profesorka PMF-a upozorava

„Superćelijske oluje mogu trajati i do 12 sati i mogu biti vrlo opasne. Skoro uvek su praćene snažnim vetrovima i velikom količinom padavina i gradom, te vrlo često izazivaju tornado“, navela je Zorica Podraščanin, a prenosi PMF.

Objasnila je da takve oluje nastaju kada postoji ekstremna termička nestabilnost atmosfere i dodala da mogu nastati bilo gde u umerenim geografskim širinama.

Dodala je da je struka svesna da se ovakvi fenomeni moraju pažljivo pratiti i dalje istraživati, s obzirom na to da ove oluje mogu imati implikacije na klimatske promene.

Podelite ovaj tekst