Muzej vanvremenskih vrednosti

VOJSKA U PRIPRAVNOSTI, HRVATSKOJ I SLOVENIJI PRETI APOKALIPSA: Pašće kiše kao za mesec dana, očekuju se poplave i OLUJE!

IZVOR: INSTAGRAM PRINTSCREEN/192.RS

VOJSKA U PRIPRAVNOSTI, HRVATSKOJ I SLOVENIJI PRETI APOKALIPSA: Pašće kiše kao za mesec dana, očekuju se poplave i OLUJE!

Sloveniju će večeras u toku noći pogoditi jako nevreme, cela država se priprema za oluju i poplave. Bujični vodotoci i manje reke će se izliti, izdata su brojna upozorenja za narednih 36 sati, piše hrvatski “Indeks”.

IZVOR: INSTAGRAM PRINTSCREEN/192.RS
IZVOR: INSTAGRAM PRINTSCREEN/192.RS

 

“Više će podsećati na onu vrstu jesenje kiše, jer će se ciklon nad Slovenijom zadržati 36 sati. Jesenja dinamika i obilje toplote i vlage doneće intenzivne pljuskove. Uglavnom će to biti dugotrajni intenzivni pljuskovi koji se mogu pojaviti na istim područjima”, kaže on.

 

Procena je, da će do subote ujutru, pasti između 50 i 100 litara kiše, negde čak i između 150 i 200 litara za manje od 36 sati. Meteorolozi upozoravanju da su te količine tipične za mesečno razdoblje.

Branko Gregorčić iz “ARSO” navodi da ovo leto donosi mnogo vremenskih nepogoda i da takav razvoj vremena dugo nije viđen. Današnji razvoj će, prema njegovim rečima, biti drugačiji od onih poslednjih nedelja.

“Aktivirao sam komadante i zamenike regionalnih štabova da budu u pripravnosti, pa tako i vojska. U protivnom se može dogoditi da zbog poziva koji nije hitan život dovedemo u opasnost”, rekao je.

Nevreme i u Hrvatskoj

Nevreme se očekuje i u Hrvatskoj koje će stići iz Slovenije. Sutra, u petak 4. avgusta, se očekuje pljusak sa grmljavinom. Moguć je i olujni vetar.

 

“Moguće je poplavljivanje imovine i saobraćajne mreže. Takođe je moguć prekid snabdevanja energijom, prekid komunikacijske mreže kao i snabdevanje vodom. Postepeno naoblačenje s kišom i pljuskovima s grmljavinom, već u noći i ujutro na severnom Jadranu i u kontinentalnom delu države, zatim i u središnjim predelima, a do kraja dana proširiće se i na istok i jug zemlje. Mestimično će pljuskovi biti jače izraženi i obilniji, a ponegde je moguće i grmljavinsko nevreme”, upozorio je “DHMZ” za petak 4. avgust.

Podelite ovaj tekst