Muzej vanvremenskih vrednosti

Zašto se za Vaskrs farbaju jaja u crvenu boju

Farbanje i ukrašavanje vaskršnjih jaja jedan je od najstarijih hrišćanskih običaja. Simvolično značenje ovog običaja je predstava vaskrsenja. Kao što je Hristos razvalio vrata smrti i vaskrsao, tako i pile razbija ljusku jajeta i izlazi u novi život.

Monasi na svetoj gori Atonskoj farbaju jaja u srbskom manastiru Hilandaru
Monasi na svetoj gori Atonskoj farbaju jaja u srbskom manastiru Hilandaru

A zašto se farbaju jaja kazuje nam legenda o Mariji Magdaleni koja je došla u Rim da propoveda Jevanđelje Hristovo i stigla do cara Tiberija.

 

Car Tiberije nije verovao u Hristovo vaskrsenje i rekao je da bi to bilo kao kad bi jaja u korpi, koju mu je Marija Magdalena donela na dar, promenila boju. Marija Magdalena je na to rekla: „Hristos vaskrse!” a sva jaja u korpi su postala crvena.

 

Druga legenda kazuje da su se stanovnici Jerusalima podsmevali hrišćanima, govoreći da Hristos nije vaskrsao, jer je to toliko nemoguće kao što je nemoguće da kokoške nose šarena jaja. Na dan Vaskrsa su sve kokoške u Jerusalimu snele crvena jaja.

 

Kažu i da je grlica svila gnezdo ispod krsta na kojem je Gospod razapet. Krv Gospodnja je kapnula na grličina jaja u gnezdu i ona su postala crvena. Crvena boja predstavlja nevino prolivenu krv na Golgoti, ali to je i boja radosti i vaskrsenja.

Podelite ovaj tekst